Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Οχι» στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου

Τη θέση του ΚΚΕ, για πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και όχι την επιλογή της ηγεσίας της από την κυβέρνηση, έθεσε στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο εισηγητής του Κόμματος, βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος, στη συνεδρίαση της με την οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σκυλλάκος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για τομή στο Σύνταγμα, αφού «πάλι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης θα επιλέγονται. Απλώς αλλάζει η μέθοδος. Είτε η λίστα των δικαστών είναι από ευρύτερο εκλεκτορικό Αώμα, είτε πρόκειται για λίστα, είτε πρόκειται για επιλογή τριών προσώπων, πάλι την επιλογή θα κάνει η κυβέρνηση».

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η δική μας άποψη είναι ότι όποιο Σώμα αποφασίζει - προτιμούμε το ευρύτερο εκλεκτορικό Σώμα - να είναι δεσμευτική η απόφασή του για την κυβέρνηση». Οσον αφορά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο Αντώνης Σκυλλάκος πρότεινε 3ετή θητεία και να έχει μόνο διοικητικά - λειτουργικά καθήκοντα χωρίς να επηρεάζει και να παίρνει μέρος στο δικαστικό συμβούλιο μόνο εάν κληρωθεί.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων σαν έννοια έχει κατοχυρωθεί με κάποιες διατάξεις, αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να μπει σαν συνταγματική διάταξη για την αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες που έχει γίνει αποδεκτός λίγο πολύ ο τρόπος που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση». Επίσης, τόνισε αναφορικά με τα ορκωτά δικαστήρια ότι «δίνετε το δικαίωμα εσείς ο νομοθέτης με νόμο να ορίσει τις ειδικές κατηγορίες εγκλημάτων που δε θα πηγαίνουν στα ορκωτά δικαστήρια. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω; Δηλαδή το να συμμετέχει το λαϊκό στοιχείο στη Δικαιοσύνη νομίζω ότι από όλες τις πλευρές είναι θετικό».

Τέλος, αναφορικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «αφήνετε στον κοινό νομοθέτη να μας πει αν τα ΝΠΙΔ θα είναι δημόσιο. Είναι καθαρό αυτό. Εμείς θέλουμε παντού όπου γίνεται λόγος για δημόσιο να εννοούμε ρητά και κατηγορηματικά και τις Ανώνυμες Εταιριες του Δημόσιου, δηλαδή όλα τα ΝΠΙΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων (2007-02-22 00:00:00.0)
Ιδιες οι κεντρικές επιλογές (2004-03-25 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής (2002-11-13 00:00:00.0)
Απαιτούνται αρμοδιότητες για πλήρη και καθολικό έλεγχο (2002-09-25 00:00:00.0)
Ο πρώτος λόγος στον ελληνικό λαό και την πάλη του (2001-04-07 00:00:00.0)
Επιλογή ηγεσίας απ' τον Πρόεδρο! (1998-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ