Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Επιλογή ηγεσίας απ' τον Πρόεδρο!

Tov Πρόεδρο της Δημοκρατίας "ψήφισαν" οι δικαστές στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να επιλέγει την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ "καταψήφισαν" τη συμμετοχή οποιουδήποτε εκλεκτορικού σώματος στο διορισμό της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια! Μάλιστα, έκριναν ως τη χειρότερη λύση τη σύσταση εκλεκτορικού σώματος, ισχυριζόμενοι ότι θα υπονομεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης! Ουσιαστικά δηλαδή, οι αρεοπαγίτες προτείνουν να δοθούν νέες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, αποφάσισε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη για την επιλογή της ηγεσίας και να γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με την ίδια απόφαση οι αρεοπαγίτες τάχθηκαν ομόφωνα κατά του εκλεκτορικού σώματος, υποστηρίζοντας πως με τη δημιουργία εκλεκτορικού σώματος θα διαμορφωθούν διάφορα ρεύματα, θα υπάρξουν οιονεί πελατειακές σχέσεις, αμοιβαίες εξαρτήσεις, ψηφοθηρίες και συναλλαγές στην εκλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια.

Για την επιλογή των προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) η πλειοψηφία (27 αρεοπαγίτες) υποστήριξε ότι οι πρόεδροι θα πρέπει να επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ των τριών αρχαιότερων αντιπροέδρων. Η δεύτερη άποψη, η οποία και μειοψήφησε (19 αρεοπαγίτες) εξέφρασε τη γνώμη ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προτείνει πέντε ονόματα αντιπροέδρων, όχι αναγκαστικά τους αρχαιότερους.

Ανάλογη ήταν και η απόφαση για την επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η πλειοψηφία υποστήριξε να επιλέγεται ο εισαγγελέας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ των τριών αρχαιότερων αντεισαγγελέων και τριών αντιπροέδρων, ενώ η δεύτερη θέση ήταν να επιλέγεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προτείνει τρεις αντιπροέδρους και δύο αντεισαγγελείς.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ολομέλειας για την προαγωγή των αντιπροέδρων. Οι αρεοπαγίτες δέχτηκαν να εκλέγονται οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με μυστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου (2015-06-30 00:00:00.0)
Προαγωγές δικαστών (2004-06-22 00:00:00.0)
Δικαίωση για τα θύματα του Διστόμου (2000-04-14 00:00:00.0)
Επιλέγονται επτά αντιπρόεδροι (1998-07-17 00:00:00.0)
Θα αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (1997-02-25 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (1996-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ