Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
"Κόντρες" υπουργείου - ΠΑΣΕΓΕΣ για το ... πάπλωμα

"Κλεφτοπόλεμος" με μάσκες υποκρισίας και φαρισαϊκές κορόνες άνοιξε ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή τη "μάσα" του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ θορυβήθηκε σφόδρα, φαίνεται, από την πρόθεση του υπουργού Γεωργίας να της αφαιρέσει το έργο της μηχανοργάνωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου και τα παρεπόμενα και να το "προσφέρει" σε ιδιώτες... ή κατά μια άλλη εκδοχή να το πάρουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια να το δώσουν σε ιδιωτικές εταιρίες. Μάλιστα, είναι τόση η "πρεμούρα" της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί όσο να 'ναι θα υποστεί οικονομική ζημιά το "μαγαζί", που προειδοποίησε χτες σε ανακοίνωσή της ότι θα κάνει μέχρι και... αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να μη δοθεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου αλλού... γιατί θα ζημιωθούν, λέει, οι αγρότες. Τώρα θυμήθηκαν, ότι υπάρχουν αγρότες που ζημιώνονται, οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ οι ίδιοι κατά τ' άλλα εξακολουθούν να στηρίζουν προκλητικά και ξετσίπωτα τις αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης, όσο τούς "ρίχνεται" και κανένα κόκαλο. Ακόμα η ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ τώρα ανακάλυψε "προσπάθειες αποσάθρωσης του επιτυχημένου αυτού συστήματος" και καταγγέλλει σχετικά "τον υπουργό Γεωργίας και άλλα συμπλέοντα συμφέροντα, οικονομικών κύκλων". Δεν το κάνουν πιο λιανά αυτό οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ;

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ όσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θέλουν να παρουσιάσουν δήθεν ότι "κόπτονται" για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου που ξεπερνούν τα 400 δισ. δραχμές (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ρύζι, αιγοπρόβατα, βοοειδή κι από φέτος εντάσσεται και το βαμβάκι), τις οποίες οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις παίρνουν πάντα με καθυστέρηση. Για παράδειγμα οι επιδοτήσεις για το 1997 στους ελαιούχους σπόρους πρέπει να δοθούν μέχρι τις 14 Απρίλη, αλλά απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξει καθυστέρηση. Και για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων και ό,τι άλλο αξιοκατάκριτο συμβαίνει, ευθύνεται πρώτα από όλους η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, που τώρα ψάχνει για "άλλοθι", ώστε να δώσει τη διαχείριση ή σημαντικό μέρος της διαχείρισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την άλλη, τα επιτελεία των Βρυξελλών θέτουν ζήτημα διαφάνειας και ελέγχου, στη διαχείριση και πληρωμή των ενισχύσεων που υπάγονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και απειλούν ότι, αν δε γίνουν τάχιστα τα όσα επιβάλουν, θα πέσουν βαριά πρόστιμα και θα περικοπούν οι επιδοτήσεις. Και όλα αυτά που γίνονται, προσφέρουν μια καλή δικαιολογία στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να κόψουν και τελείως τις επιδοτήσεις. Τότε να δούμε τι θα πουν Τζουμάκας και Λιόλιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ