Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

Ο "αυτόπτης μάρτυς" του εγκλήματος στα Ισθμια, με δράστη ένα 16χρονο, "χάλασε το σόου". Βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του "Σκάι" κι αντί ν' αρχίσει να εξιστορεί λεπτομερώς τα καθέκαστα και να περιγράφει το ποιόν του δράστη, είπε: "Μ' αυτά που βλέπουν οι νέοι, κάθε μέρα, στις ειδήσεις της τηλεόρασης, κάποιοι μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στο έγκλημα. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει μέτρα".

Αναυδος ο τηλεπαρουσιαστής, προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δουλιά του, ψελλίζοντας πως "δε γίνονται όλοι, όσοι βλέπουν αυτά στην τηλεόραση, εγκληματίες". (Αυτό κι αν είναι "επιχείρημα"). Πάντως, ο 16χρονος είπε στον ανακριτή ότι πήγε να ληστέψει - κι οδηγήθηκε στο φόνο - παρασυρόμενος από την τηλεόραση, όπου έβλεπε την ευκολία με την οποία γίνονται σήμερα οι ληστείες.

Πράγματι, το συμπέρασμα στο οποίο κινδυνεύει να καταλήξει κανείς βλέποντας την παρουσίαση των "δελτίων εγκλημάτων" στην τηλεόραση, είναι ότι η κάθε είδους παρανομία είναι καθημερινή, εύκολη, προσοδοφόρα και, εν πολλοίς, ατιμώρητη.

Ληστές μπαίνουν στα τραπεζικά καταστήματα, ληστεύουν εκατομμύρια, "ευχαριστούν" υπαλλήλους και πελάτες και φεύγουν με το "πάσο" τους. Διαρρήκτες εισβάλλουν σε σπίτια "τσουρνέβουν" ό,τι βρουν και γίνονται άφαντοι. Κουκουλοφόροι δολοφονούν γέροντες και "μην τους είδατε". Κακοποιοί βιάζουν γυναίκες και παιδιά κι ακόμα τους ψάχνουν. Τρομοκράτες σκοτώνουν και διαλύουν τα πάντα και, επί δεκαετίες, παραμένουν άγνωστοι. Κάποιοι φονιάδες που συλλαμβάνονται - όπως ο αγροφύλακας του Αργυροπουλίου Λάρισας, που σκότωσε έναν 20χρονο Αλβανό, επειδή του πήρε δυο καρπούζια από το μποστάνι του, καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή κι αφέθηκε ελεύθερος - τη "βγάζουν καθαρή".

Βεβαίως, δεν ισχυριζόμαστε ότι για το έγκλημα στη χώρα μας ευθύνεται αποκλειστικά ή κυρίως ο τρόπος παρουσίασής του από τα ΜΜΕ. Το έγκλημα οφείλεται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες, που αφορούν στο κοινωνικό υπόβαθρο και συνδυάζονται με την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά του ατόμου. Και η καπιταλιστική κοινωνία διαθέτει το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας: Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, αδικία, εκμετάλλευση, εκπαιδευτική και πολιτιστική υποβάθμιση κ.ά.

Μέσα σε μια κοινωνία, στην οποία η αρπαχτή θεωρείται "μαγκιά", η "λοβιτούρα" εξυπνάδα, η εκμετάλλευση νομιμότητα, η αδικία νόμος, η πολιτική απάτη "εκσυγχρονισμός", δεν μπορεί παρά και η εγκληματικότητα ν' αποτελεί ένα από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.

Σ' αυτό το πλαίσιο της σαπίλας έχουν ενταχθεί και λειτουργούν και τα ΜΜΕ, ο ρόλος και η αποστολή των οποίων έχει διαστρεβλωθεί. Ενώ θα έπρεπε να ενημερώνουν για τις πραγματικές αιτίες της εγκληματικότητας, ελέγχοντας την εξουσία και ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, ως κοινωνικό φαινόμενο, στήνουν σόου μ' αφορμή την εγκληματικότητα προς άγραν τηλεθέασης και γι' αυτό άλλα ουσιώδη, πολλά και οξυμένα προβλήματα του λαού που δημιουργούν οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται, αδιαφορώντας αν έτσι μπορεί να ωθήσουν και κάποιους προς το έγκλημα. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, δεν έχουν ακόμα όλες εκείνες τις απαραίτητες κοινωνικές και ατομικές αντιστάσεις, ώστε να μην παρασύρονται.

Αρκετές φορές, λοιπόν, τα ΜΜΕ κι ιδιαιτέρως η τηλεόραση, με τις υπερβολές στην προβολή, τον αποπροσανατολισμό για τ' αποτελέσματα και τις προτροπές προς τον κόσμο "να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, για ν' αντιμετωπίσουν τους λαθρομετανάστες", λειτουργούν ως "προαγωγοί" και "ηθικοί αυτουργοί" του εγκλήματος. Και δε φταίνε, βεβαίως, μόνο κάποιοι "ματσουκοφόροι" που ψάχνουν το μικρό μεροκάματο "επιτόπου", και οι τηλεπαρουσιαστές, που εξασφαλίζουν τους παχυλούς μισθούς από τα νούμερα της AGB. Προπάντων ευθύνονται τα μεγάλα αφεντικά των ΜΜΕ - που αποτελούν μέρος του πυρήνα της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας - τα οποία, με τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, εξασφαλίζουν τη δική τους ατιμωρησία για εγκλήματα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο 16χρονος από τα Ισθμια είπε πως παρασύρθηκε από την τηλεόραση κι έγινε φονιάς. Οι "ηθικοί αυτουργοί" του εγκλήματος δεν πρόκειται να καθίσουν μαζί του, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εχουν εξασφαλίσει την "αθωότητά" τους εκ των προτέρων και θα συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους, ατιμώρητοι...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ο 16χρονος από τα Ισθμια είπε πως παρασύρθηκε από την τηλεόραση κι έγινε φονιάς. Οι "ηθικοί αυτουργοί" του εγκλήματος δεν πρόκειται να καθίσουν μαζί του, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εχουν εξασφαλίσει την "αθωότητά" τους εκ των προτέρων και θα συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους, ατιμώρητοι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» άλλοι νεκροί! (2008-07-25 00:00:00.0)
Ατιμώρητο άλλο ένα μαζικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης (2007-07-06 00:00:00.0)
«Βυθισμένο» στο πένθος (2004-10-01 00:00:00.0)
Η χτεσινή απεργία δείχνει το δρόμο (2003-09-25 00:00:00.0)
Παράπονα... από την αλβανική πρεσβεία (1998-03-27 00:00:00.0)
ΔΗΛΑΔΗ, ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΡΑΓΙΟΥ; (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ