Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαίωση για τα θύματα του Διστόμου

Ο Αρειος Πάγος, με μια ιστορική απόφαση, ανοίγει το δρόμο για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Το «μπαλάκι» τώρα πέφτει στην κυβέρνηση για να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Μια μεγάλη μάχη κερδήθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με μια πολύ σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώθηκαν. Τώρα, το «μπαλάκι» πέφτει στην κυβέρνηση για να διεκδικήσει με αξιώσεις από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν την περίοδο της Κατοχής τα γερμανικά στρατεύματα.

Η απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε χτεσινή διάσκεψη και με πλειοψηφία (16-4) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του γερμανικού δημοσίου, το οποίο υποστήριζε ότι απολαμβάνει ετεροδικίας και ότι δεν μπορούν τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάσουν τις σχετικές υποθέσεις. Μειοψήφησαν οι δικαστές Στ. Ματθίας, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και οι αρεοπαγίτες Κ. Βαρδαβάκης, Θ. Μπάκας και Γ. Ρήγος.

Ουσιαστικά, η χτεσινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την καταβολή περίπου 9 δισ. δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, αφού η σχετική απόφαση είναι πλέον αμετάκλητη. Επίσης, ανάβει το «πράσινο φως» και για την εκδίκαση χιλιάδων αγωγών που έχουν υποβάλει στα ελληνικά δικαστήρια τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας και διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, καθώς δεσμεύει όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τις δικαστικές υποθέσεις με τα θύματα των Καλαβρύτων και της Πάτρας, μετά τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ασκηθούν εφέσεις σε βάρος των πρωτόδικων αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σκοπεύουν να προβούν ακόμη και σε πράξη κατασχετήριου στην Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους καταβάλει το ποσό που επιδικάστηκε από το δικαστήριο και στη συνέχεια το ίδιο ποσό να παρακρατηθεί από τα ποσά που θα διατεθούν στο γερμανικό κράτος.

Οι συγγενείς των θυμάτων δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βέβαια, οι οποιεσδήποτε ενέργειές τους θα πρέπει να έχουν την πραγματική συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τελικά, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών του Αρείου Πάγου δέχτηκε την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ν. Γεωργίλη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του γερμανικού δημοσίου, που υποστήριζε ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να εκδικάσουν τέτοια υπόθεση.

Η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει ότι τα ελληνικά δικαστήρια (κατ' εξαίρεση από την αρχή της ετεροδικίας) έχουν διεθνή δικαιοδοσία να εκδικάζουν αγωγές για αδικοπραξίες που τελέστηκαν σε βάρος προσώπων και της περιουσίας τους στο ελληνικό έδαφος, από όργανα ξένου κράτους. Η ίδια απόφαση αναφέρει ότι ετεροδικία υφίσταται μόνο σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Α. Μαγκάκης μάς δήλωσε:

«Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται επιτέλους ύστερα από μισό αιώνα και πάνω τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Η απόφαση απορρίπτει τον ισχυρισμό της γερμανικής κυβέρνησης ότι τάχα η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια να κρίνει τις ευθύνες του γερμανικού κράτους για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Ο ισχυρισμός αυτός κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο ότι είναι αντίθετος προς το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή συνείδηση δικαίου, γιατί δεν μπορεί ποτέ να καλύπτονται από το προνόμιο της ετεροδικίας εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με την απόφαση του Αρείου Πάγου καταξιώνεται επίσης και η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη λειτουργία, που απονέμει το δίκαιο αποκλειστικά στο όνομα του ελληνικού λαού, υπεράνω οποιωνδήποτε κρατικών και διπλωματικών σκοπιμοτήτων.

Για την εκτέλεση αυτής της απόφασης πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι νοητό η Δικαιοσύνη να αποφαίνεται και η κυβέρνηση να αδρανεί. Σήμερα έλαμψε κάπως ένα φως. Το πνεύμα των μεγάλων ανεξάρτητων δικαστών, του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη. Δικαιούμεθα, ως λαός, να είμεθα υπερήφανοι γι' αυτή την απόφαση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς ...δικαίωση των ναζί! (2002-04-18 00:00:00.0)
Μεθοδεύονται νομικά και ηθικά απαράδεκτοι ισχυρισμοί (2002-04-16 00:00:00.0)
Η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Απρίλη του 2002 (2001-11-22 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα εξέλιξη στον αγώνα για την καταβολή τους (2000-01-21 00:00:00.0)
Σε νέα φάση οι γερμανικές αποζημιώσεις (2000-01-08 00:00:00.0)
Εισήγηση - πρόκληση για τις γερμανικές αποζημιώσεις (1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ