Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Σύννεφα» στο νέο σχήμα

Τα ωραία λόγια που συνηθίζονται στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, δεν έλειψαν χτες στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν ήταν αρκετά, όμως, για να διαλύσουν τα σύννεφα που μαζεύτηκαν ήδη, πάνω από το νέο σχήμα.

Η τοποθέτηση της Ελισάβετ Παπαζώη στη θέση της Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών δε φαίνεται να ικανοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε προτείνει στον πρωθυπουργό τον Φ. Πετσάλνικο ως συνεργάτη του στο υπουργείο.

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα σχόλια περί της αδυναμίας της Ε. Παπαζώη να ανταπεξέλθει στα σοβαρά καθήκοντα που συνεπάγεται η θέση της, γιατί τα ζητήματα που με βάση τις αρμοδιότητές της θα κληθεί να διαχειριστεί είναι πολύπλοκα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η νέα Αναπληρωτής υπουργός ουδέποτε είχε ασχοληθεί μαζί τους στο παρελθόν.

Πέρα, όμως, από αυτή την επιχειρηματολογία που προβάλλουν διάφοροι διπλωμάτες και παράγοντες του ΥΠΕΞ, υπάρχει και μια ακόμη, σοβαρότερη διάσταση: Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να βάλει «τοποτηρητή» στο ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να «αποπροσωποποιηθεί» η εξωτερική πολιτική και να «χαλιναγωγηθούν» οι φιλοδοξίες του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Φαίνεται, λοιπόν, πως στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η τοποθέτηση της Ε. Παπαζώη δεν αποσκοπεί στην υλοποίηση της δεδομένης, έτσι κι αλλιώς, πολιτικής αλλά στη «σύσφιξη» και «εμβάθυνση» των σχέσεων μεταξύ του υπουργείου και του Μέγαρου Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομιλία του, υποδεχόμενος την Ε. Παπαζώη, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να «περιγράψει» τις αρμοδιότητές της λέγοντας ότι η πείρα της θα βοηθήσει στην προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας και της Ολυμπιακής εκεχειρίας που θέτει ως στόχους το υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας, η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να χειριστεί την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ