Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1970: Απόπειρα δολοφονίας του Μακάριου

Ο Μακάριος επιθεωρεί το ελικόπτερο μέσα στο οποίο βρισκόταν όταν έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του - 8 Μάρτη 1970
Ο Μακάριος επιθεωρεί το ελικόπτερο μέσα στο οποίο βρισκόταν όταν έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του - 8 Μάρτη 1970
Η Κύπρος συγκλονίζεται από την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου αρχιεπισκόπου Μακάριου και τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο πραξικοπήματος από τη χούντα της Αθήνας και του Ελληνοκύπριους συνεργάτες της. Η αποτυχημένη απόπειρα έγινε στις 8 του Μάρτη.

Στις 14 του Απρίλη ο Μακάριος σε συνέντευξή του προς τη δανική τηλεόραση αναγνωρίζει την ανάμειξη του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη στην επιχείρηση για τη δολοφονία του. Την επομένη απαγγέλλεται επισήμως κατηγορία εις βάρος έξι Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και δυο αστυνομικοί.

Το 1970 ήταν μια χρονιά εκρηκτική για την Κύπρο, καθώς η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Αγγλους βάζουν μπροστά το σχέδιο εξόντωσης του Μακάριου για την προώθηση του σχεδίου ΝΑΤΟποίησης που είχε εκπονηθεί από τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές στις αρχές της δεκαετίας ου '60. Οπως γράφαμε σε προηγούμενο σημείωμα σ' αυτή τη στήλη το σχέδιο της ΝΑΤΟποίησης προσέκρουε στις αντιρρήσεις του κυπριακού λαού και τη σθεναρή άρνηση του Μακάριου, ο οποίος επέμενε για τη διατήρηση της Κύπρου στο χώρο των Αδέσμευτων Κρατών.

Από τις αρχές του 1970 παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα της σκοτεινής οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο», η οποία ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1969 με πραγματικό καθοδηγητή την ΚΥΠ του ελληνικού δικτατορικού καθεστώτος και το 2ο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου της Εθνοφρουράς. Εφημερίδες της Κύπρου κάνουν λόγο για σχέδια «διπλής ένωσης», ενώ η Σοβιετική Ενωση παρεμβαίνει και πάλι. Με σχόλιο του πρακτορείου ΤΑΣ επισημαίνει ότι «η ένταση της εγκληματικής δραστηριότητας ενάντια στο Κυπριακό κράτος δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός γενικού σχεδίου "διευθέτησης" του κυπριακού ζητήματος με στρατιωτικά μέσα, μιας διευθέτησης που έχει καλλιεργηθεί για πολύ καιρό σε ορισμένους κύκλους του ΝΑΤΟ».

Η απόπειρα κατά του Μακάριου, όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν, οργανώθηκε από τον Π. Γεωρκάτζη (σκοτεινό πρόσωπο με ισχυρές διασυνδέσεις, τόσο με το καθεστώς της χούντας, όσο και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες) και το διοικητή των δυνάμεων καταδρομών στην Κύπρο, αντισυνταγματάρχη Δ. Παπαποστόλου.

Κατά σύμπτωση (;) τη μέρα της δολοφονικής απόπειρας ο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυπτε σχέδιο της χούντας με την επωνυμία «Ερμής», το οποίο προέβλεπε σε τρία στάδια: Πτώση του Μακάριου, διαχωρισμό του ελληνικού και του τουρκικού πληθυσμού και προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ