Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ανθυγιεινά στίγματα της μεταρρύθμισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την εμπειρία της «ετσιθελικής» αναγκαστικής συνένωσης των δήμων και κοινοτήτων, θα προχωρήσει η «μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ», για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Μάλιστα τα σχέδια είναι έτοιμα και δεν εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα καθώς υπήρχαν οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το παραπάνω στίγμα δόθηκε στη χτεσινή παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Υγείας. Ο νέος υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ήταν μετρημένος στις κουβέντες του, αλλά ήταν αποκαλυπτικός ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. «Ο Αλ. Παπαδόπουλος μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ. Εξάλλου είναι συνηθισμένος από μεταρρυθμίσεις, πρωταγωνίστησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια και πιστεύω ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στη συνέχεια ο Λ. Παπαδήμας, αφού εκθείασε το έργο της δεκαεφτάμηνης παρουσίας του στο υπουργείο Υγείας, ήταν αποκαλυπτικός για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Ασφαλώς, είπε, σε αυτό το χρόνο που πέρασε δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο ΕΣΥ. Και δεν έγιναν, παρότι είχαν εντοπιστεί από την πρώτη στιγμή, διότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν. Ο πρωθυπουργός είχε δική μου έκθεση μετά από δέκα μέρες με τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ. Αλλά ασφαλώς δεν ήταν ο χρόνος ο οποίος είχε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο καταλληλότερος για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση».

Απ' τη μεριά του ο Αλ. Παπαδόπουλος, αν και δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές, είπε πως έχει «πλήρη συνείδηση ότι κινείται σε ναρκοπέδιο». «Ξέρουμε, πρόσθεσε, και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουνε χιλιάδες μικρά συμφέροντα τα οποία κατατρώγουν ως πιράνχας το σώμα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Ξέρω ότι το έργο είναι δύσκολο. Θα βασιστούμε βεβαίως και στην εμπειρία και τη δουλιά που έγινε. Αυτό το οφείλουμε στον Ελληνα πολίτη. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Μια υπόσχεση δίνουμε και τη δίνουμε πολύ σοβαρά, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και αυτό είναι ένα σημαντικό χρέος στο οποίο τουλάχιστον δε θα αποστούμε».

Σε μια αποστροφή της ομιλίας, ο Λ. Παπαδήμας προέτρεψε εμμέσως το νέο υπουργό να στηριχτεί στο δυναμικό του υπουργείου και να μην το καπελώσει με διάφορες συμβούλους. «Η πρακτική μου ήταν να δουλέψω και να στηριχτώ αποκλειστικά σε αυτούς, για να μην υπάρξει κανένα καπέλωμα των υπηρεσιακών παραγόντων από συμβούλους. Αυτό το τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια. Η διαπίστωση η δική μου, αλλά και η δική τους πιστεύω, ήταν ότι οι δυνατότητες του προσωπικού του νοσοκομείου είναι τεράστιες. Απέδωσαν ένα σημαντικό έργο σε όλο αυτό το διάστημα», είπε ο απερχόμενος υπουργός.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος απ' τη μεριά του είπε ότι θα εξαντλήσει όλες τις μορφές συνεργασίας με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου και σε μια επίδειξης συνεργασίας - αλλά και πνεύματος εργασίας - κάλεσε χτες το βράδυ σε σύσκεψη τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου.

Οι αρμοδιότητες των υφυπουργών Δ. Θάνου και Χρ. Σπυράκη θα καθοριστούν προσεχώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφαρμογή της ευρωπαϊκής εμπειρίας! (2002-02-12 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση με κυβερνητική βούλα (2001-12-07 00:00:00.0)
Δεν αλλοιώνεται η λογική της μεταρρύθμισης (2000-11-11 00:00:00.0)
Ετοιμοι οι αντι-ΕΣΥ άξονες (2000-07-25 00:00:00.0)
Σύμφωνο σταθερότητας και στην υγεία! (2000-06-16 00:00:00.0)
Στην ίδια "ανθυγιεινή" ρότα (1998-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ