Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν αλλοιώνεται η λογική της μεταρρύθμισης

  Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας, για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το λεγόμενο διάλογο

«Είναι σε όλους γνωστά τα μέτρα και οι αλλαγές που προτείνουμε, οι νέοι θεσμοί και οι καινούριοι μηχανισμοί που εισάγουμε στο σύστημα γι' αυτό και δε χρειάζεται να μπω σε εκτενείς αναφορές και σε λεπτομέρειες», είπε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απ' το βήμα της Συνδιάσκεψης.

Ομως ήταν αποκαλυπτικές οι αναφορές του υπουργού στο λεγόμενο διάλογο, πώς τον εννοεί η κυβέρνηση και πώς τον εντάσσει στην προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων. «Εχω πει, συνέχισε ο υπουργός, ότι θέλουμε το διάλογο, ακούμε τον αντίλογο, δεν είμαστε δογματικοί και συζητάμε εναλλακτικές προτάσεις.Σε καμιά περίπτωση όμως, δε θα κάνουμε εκπτώσεις που ενδεχομένως θα αλλοίωναν τη λογική της μεταρρύθμισης. Δε θα παζαρέψουμε βασικές αρχές και μέτρα πολιτικής που ίσως θα έθεταν σε κίνδυνο τις προϋποθέσεις και τους στόχους που έχουμε θέσει».

Επίσης προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Κάναμε διάλογο, ακούσαμε προτάσεις, υιοθετήσαμε αρκετές από αυτές, αλλά συγχρόνως αφουγκραζόμαστε και τη βουβή απαίτηση της κοινωνίας ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται, ούτε παλινδρομήσεις, ούτε πισωγυρίσματα».

Δήθεν παραχωρήσεις

Ωστόσο ο Αλ. Παπαδόπουλος για να κατευνάσει τις αντιδράσεις -κυρίως των εργαζομένων - προσπάθησε με φραστικές «ντρίμπλες» να αμβλύνει τις επικίνδυνες για τα εργασιακά δικαιώματα επιλογές της κυβέρνησης.

  • Ετσι αναφερόμενος στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (Πε ΣΥ) είπε ότι «μπορούν να συστήνουν μονομετοχικές κρατικές επιχειρήσεις, κατά τα επιτυχημένα πρότυπα των δημοτικών επιχειρήσεων, για την ανάληψη υποστηρικτικών και μόνο δραστηριοτήτων των νοσοκομείων».

Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών για το σκοπό αυτό.

Επίσης ο Αλ. Παπαδόπουλος αυτή τη φορά είπε ότι «στα όργανα διοίκησης του ΠεΣΥ θα υπάρχει ευρεία κοινωνική εκπροσώπηση και το Διοικητικό του Συμβούλιο θα υποστηρίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Νοσηλευτικό Συμβούλιο».

Στο σχέδιο υπήρχε μόνο η λογική των διορισμών απ' το υπουργείο ενώ τώρα προστέθηκε και το Νοσηλευτικό Συμβούλιο.

  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) είπε ο υπουργός, θα «είναι ένας καθαρά κρατικός οργανισμός», ενώ στο σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι ΝΠΙΔ.
  • Αναφερόμενος στη «νέα οργάνωση των νοσοκομείων», ο Αλ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Τα νοσοκομεία εντάσσονται στα ΠεΣΥ, λειτουργούν με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς ως ανεξάρτητες, αυτοτελείς και αποκεντρωμένες μονάδες».

Το «ιδιότυπο καθεστώς» ήρθε να αντικαταστήσει την παράγραφο εκείνη του σχεδίου που προβλέπει: «Τα νοσοκομεία παύουν να αποτελούν νομικά πρόσωπα και είναι αυτοτελείς αποκεντρωμένες μονάδες του ΕΣΥ».

Για να αμβλύνει το φόβο των εργαζομένων για την τύχη τους, ο υπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι «οι υπάλληλοι κατατάσσονται κατά κλάδο και θέση στις μονάδες υγείας, αποκλείοντας διαχρονικά τυχόν αυθαιρεσίες από οποιονδήποτε».

  • Ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως... τιμή «τη δυνατότητα στους υψηλόβαθμους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς, να προσφέρουν εφόσον το επιθυμούν εντός του νοσοκομείου και κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υπηρεσία κατά τις απογευματινές ώρες».
  • Εντελώς επιδερμική ήταν η αναφορά του Αλ. Παπαδόπουλου: «Για το μεγάλο θέμα της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την οργάνωση και λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα, που πρέπει να παίξει με όρους και κανόνες το συμπληρωματικό του ρόλο δίπλα στο δημόσιο σύστημα, προβλέπεται η εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ