Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μένει πολύς δρόμος ακόμη

  Ολοκληρώθηκε χτες ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών

Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο «δεν είναι πλήρως ή εξίσου ευχαριστημένες για το τι έχει διαμειφθεί στη Γενεύη, διότι δεν είναι δυνατό να είναι όλοι ικανοποιημένοι».

Παράλληλα, ο ίδιος, ανέφερε, ότι έγινε εντατική δουλιά, ενώ πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες στο προσεχές μέλλον. Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις του Κ. Ανάν δεν αποτελούσαν πρόταση, αλλά προφορικά σχόλια, τα οποία δόθηκαν στα μέρη και γραπτώς. Κάλεσε, επίσης, τις δύο πλευρές σε νέο γύρο συνομιλιών περί τα τέλη Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι ο Κόφι Ανάν διεξάγει τις συνομιλίες μέσα στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δήλωσή του από τη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε ότι «τίποτα δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δική του, η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει θέσεις οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερα από προηγούμενα εχέγγυα για μια πορεία μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που να οδηγούν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Και πρόσθεσε: «Η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η επιλογή της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά ο συμβιβασμός της και κατά συνέπεια, όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραπονείται ότι υιοθετούνται οι ελληνοκυπριακές θέσεις, και αναφέρεται στη λύση της ομοσπονδίας, δεν ακριβολογεί».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου, αναφορικά με τις εξελίξεις των συνομιλιών στη Γενεύη. Πάντως, χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπήρξε απλή ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ενώ όπως ανακοινώθηκε, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την εκτίμηση της κατάστασης των συνομιλιών, σε συνεδρίασή του στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών της Νέας Υόρκης, σε αυτό το γύρο έγινε ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, επισήμανε: «Δε θα ήταν σωστό να θριαμβολογούμε γιατί έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη της συζήτησης της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών έγινε ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός και πρόσθεσε ότι «επιδόθηκε στην πλευρά μας ένα περίγραμμα, με βάση το οποίο θα γίνουν διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο και Ιούνιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ