Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στη νέα βαρβαρότητα

Παρέμβαση του Θεόδωρου ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, φαρμακοποιού από την Πιερία, που έγινε κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Διάβασα το κείμενο των Θέσεων. Υπάρχουν ικανοποιητικές αναλύσεις και για τα διεθνή γεγονότα, αλλά και για τα δικά μας, εδώ της χώρας μας.

Θα ήθελα να σχολιάσω και να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα. Π.χ. την ΕΕ. Τελευταία ακούγονται ορισμένες απόψεις, να δεχτούμε την ΕΕ σαν μια πραγματικότητα. Η άποψή μου είναι πως όχι, είναι σωστή η θέση του ΚΚΕ. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός προς όφελος και αποκλειστικά για το κεφάλαιο. Η εργατική τάξη, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δε νομίζω ότι ωφελείται, άρα συνεπώς τι νόημα έχει η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας.

Είναι της μόδας οι όροι Νέα Τάξη Πραγμάτων, Παγκοσμιοποίηση κλπ. Από το 1980 αρχίζει βαθμιαία η πολιτική του λιγότερου κράτους. Ποιο στόχο έχει η πολιτική του κεφαλαίου από το '80 μέχρι σήμερα, που υλοποιείται στο 100%; Την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατάργηση του όποιου κράτους πρόνοιας υπήρχε. Η μη ύπαρξη του αντίπαλου δέους απελευθέρωσε τα χέρια του κεφαλαίου και η επίθεση πλέον στις δυνάμεις της εργασίας έχει φθάσει στο μάξιμουμ.

Σωστά λοιπόν το ΚΚΕ προτείνει την αντίσταση σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα, την οποία ορισμένοι ονόμασαν παγκοσμιοποίηση. Μα το κεφάλαιο ήταν πάντα παγκοσμιοποιημένο. Η ηγεμονία του κεφαλαίου σήμερα δεν είναι δεδομένη. Η ΕΕ τρεκλίζει. Οι Δανοί στο δημοψήφισμά τους αρνήθηκαν τη συμμετοχή στο ευρώ. Εμείς γιατί να τη δεχτούμε ως ΚΚΕ, ως Μέτωπο;

Για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος: Κανείς μας δεν είναι ενάντια στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως ενότητα σε ποια βάση, σε ποια λογική; Οχι ενότητα για την ενότητα, γιατί αν δεχτούμε αυτή τη λογική θα οδηγηθούμε σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα άνευρο και απολίτικο. Ενότητα ναι αλλά σε ποια βάση; Γιατί το κύριο είναι να έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα ρωμαλέο, δυναμικό, που θα μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις.

Για την οικοδόμηση του Μετώπου: Είναι πραγματικά μια δύσκολη υπόθεση. Δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΓ ή την ΚΕ του ΚΚΕ. Αλλά και από την τελευταία ΚΟΒ, τον τελευταίο σύντροφο, που πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμησή του. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του Μετώπου; Σαφέστατα και ο πρώτος πρέπει να είναι η αντίσταση, η πάλη και τελικά η ανατροπή αυτού που ονομάσαμε παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα. Και οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν μ' αυτό το στόχο, στη χώρα μας, είναι υπαρκτές και πολλές. Μπορούμε να τις βρούμε, να τις συναντήσουμε, να συνομιλήσουμε, να τις συσπειρώσουμε, αρκεί να δουλέψουμε βέβαια σ' αυτή την κατεύθυνση. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι μόνον αυτό.

Συνθηματολογώντας θα έλεγα ότι στόχος του Μετώπου είναι η αντίσταση στα μονοπώλια, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Να μεταφέρω κι ένα μήνυμα: Οι Θέσεις του ΚΚΕ στην Πιερία συζητιούνται, οι απόψεις του ΚΚΕ επίσης. Το ΚΚΕ δεν είναι καθόλου απομονωμένο. Αν κάτι συζητιέται και σήμερα είναι οι Θέσεις του ΚΚΕ, για τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.


Του
Θεόδωρου ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ *


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ