Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Εμπρός στο δρόμο του μαρξισμού - λενινισμού

Με αφορμή τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.

1. Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες του Κόμματός μας για το διεθνή συντονισμό των ΚΚ σαν αντίπαλο ΔΕΟΣ στη Διεθνή Ενωση του κεφαλαίου. Σημαντική προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό, είναι η πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα των ΚΚ, η ενότητα στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού. Η αποφασιστική διαπάλη με τις οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές απόψεις, με τα κόμματα που αυτοονομάζονται κομμουνιστικά και εργατικά αλλά καμιά σχέση με το Μαρξισμό - Λενινισμό δεν έχουν. Παράλληλα, πιστεύω ότι χρειάζεται η βοήθεια του Κόμματος, ιδεολογική και πολιτική, σ' αυτά τα κόμματα ή σε ομάδες ή πλατφόρμες που κινούνται μέσα σ' αυτά τα κόμματα και έχουν Μαρξιστική - Λενινιστική κατεύθυνση να συμβάλλουν με τη δράση τους στην αλλαγή του χαρακτήρα και του δρόμου που έχουν πάρει. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι σωστή η θέση της ΚΕ ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ο διάλογος και η συνεργασία με το παγκόσμιο Κ.Κ. αλλά και η συζήτηση των σημαντικών ή θεμελιακών διαφορών που έχουν ανακύψει. Ιδιαίτερα μου άρεσε η δήλωση της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα («Ρ», 20-10-2000) προέδρου της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, στη Διεθνή συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο: «Υπάρχουν κομμουνιστές της νοσταλγίας. Μόνο στο όνομα είναι κομμουνιστές. Αλλά τα πραγματικά κομμουνιστικά κόμματα είναι οι κομμουνιστές που υποστηρίζουν σταθερά την ιδεολογική βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού και της έμπρακτης υλοποίησής τους».

2. Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η εκτίμηση της ΚΕ για το χαμηλό ιδεολογικό επίπεδο του Κόμματος που αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην εσωκομματική λειτουργία των ΚΟΒ, αλλά και τη δράση μας στο κίνημα. Δε φτάνει να εξηγούμε στον κόσμο την πρότασή μας, τον άλλο δρόμο, χωρίς να είμαστε ιδεολογικά έτοιμοι εμείς να απαντήσουμε επιστημονικά, γιατί η πρότασή μας είναι εφικτή και ρεαλιστική, το ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει στην επικαιρότητα λόγω των αξεπέραστων αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού, την όξυνση της ταξικής πάλης και της δράσης του Κόμματος. Να τονίζουμε και να μην ξεχνάμε ότι άλλο θέμα η ρεαλιστικότητα της πρότασής μας και άλλο θέμα οι δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί.

3. Το Κόμμα θα πρέπει να βαθύνει περισσότερο τις επεξεργασίες του για τις αιτίες των ανατροπών του 1989-91 και κυρίως για τη διαβρωτική δράση του ιμπεριαλισμού και του ρεβιζιονισμού. Και πρέπει να διαφωτίζουμε και να διαπαιδαγωγούμε τις λαϊκές μάζες ώστε να συνδυάζουν τον επιμέρους ΤΑΞΙΚΟ αγώνα (ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ) με την απαραίτητη προοπτική της ανατροπής της Αστικής Δικτατορίας. Καλό είναι να μελετούμε και να ξαναμελετούμε τα βιβλία του ΛΕΝΙΝ: α) «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», β) «Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ», γ) «Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΟΥΤΣΚΙ». Εδώ θέλω να προσθέσω ότι συμφωνώ με τις θέσεις του παλαίμαχου συντρόφου ΝΙΚ. ΚΕΠΕΣΗ («Ρ» 13/10/2000) ότι πρέπει το Κόμμα να καταδικάσει ιδεολογικά το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η Ολομέλεια του Μάρτη του 1956.

4. Για την ΚΝΕ θέλω να πω ότι είναι πολύ θετική η ποσοτική αύξηση που είχε και συνεχίζει να έχει, χρειάζεται όμως ένταση της ιδεολογικής δουλιάς, γιατί η ΚΝΕ είναι η εφεδρεία και το μέλλον του Κόμματος και θα παίξει σημαντικό ρόλο στους σκληρούς ταξικούς αγώνες που έρχονται. Συνεπώς, «μαζική», αλλά και «γερή» ΚΝΕ.

5. Τέλος, θέλω να εκφράσω την ΠΛΗΡΗ διαφωνία μου με τις θέσεις του σ. Θεωνά. Πρέπει οπωσδήποτε να παλεύουμε για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνουν οι Αντιιμπεριαλιστικές - Αντιμονοπωλιακές αλλαγές που θέλει το Κόμμα μας. Οπως έδειξαν και τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία η ΕΕ είναι εξίσου εγκληματική και ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου. Αμεσος στόχος του ΛΑΪΚΟΥ κινήματος είναι να καταφέρει πλήγματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις σαν αυτές του σ. Θεωνά όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην υπόθεση της συγκρότησης του μετώπου και της προοπτικής της Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη χώρα μας, αλλά είναι επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές. Χρέος του Κόμματος θα πρέπει να είναι η επαγρύπνησή του και το αμείλικτο χτύπημα του οπορτουνισμού, απ' όπου και αν προέρχεται.

Εμπρός λοιπόν στο δρόμο των ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ - ΛΕΝΙΝ - ΣΤΑΛΙΝ, ενάντια στον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό για τον επιστημονικό σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΤΑΚΗΣ ΑΥΓΙΚΟΣ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΤΤΙΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ