Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Δικομματική συμφωνία στην απελευθέρωση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ συμφωνούν επί της ουσίας στην ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της ενέργειας και οι διαφωνίες τους αφορούν μόνο σε δευτερεύοντα θέματα.

Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για το θέμα και όπως παρατήρησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, η διαφορά των δύο κομμάτων αφορά απλώς στους ρυθμούς με τους οποίους θα γίνει η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης ευνοεί τα κέρδη του κεφαλαίου και θίγει το λαό και έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου ένα χρόνο μετά την ιδιωτικοποίηση της εκεί ηλεκτρικής εταιρίας αυξήθηκαν τα τιμολόγια κατά 300%. Χαμένοι επίσης βγαίνουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, αλλά θίγεται και η εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για αποτυχία του κράτους στον τομέα της ενέργειας έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, από την οποία επί σοσιαλισμού η χώρα μας αγόραζε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σήμερα με τον καπιταλισμό ξεπουλάνε τα εργοστάσια ρεύματος.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες και στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και σε αυτήν της ΝΔ για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και τις συμβάσεις που υπογράφηκαν. Οι καθυστερήσεις, είπε, έγιναν επειδή υπήρχε διαμάχη των ιδιωτικών συμφερόντων για το ποιος θα πάρει τα δίκτυα διανομής, ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει το ίδιο το κράτος. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από το φυσικό αέριο αφού το κόστος είναι διπλάσιο από ό,τι η παραγωγή από λιγνίτη.

Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το να δώσει και τη διοίκησή τους σε ιδιώτη επενδυτή, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, τάσσεται κατά της απελευθέρωσης και της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και ζητάει για τα καύσιμα τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τη φορολόγηση των εταιριών πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ