Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομιλίες σε... οικογενειακό περιβάλλον

Μετά τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά και η συνδιάσκεψη για την υγεία, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των συνέδρων. Η εικόνα που κυριάρχησε χθες μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, των υπουργών και των υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, απογοήτευσε όσους απέμειναν να συνδιαλέγονται... μόνοι τους.

Ετσι λοιπόν, λίγοι ήταν οι σύνεδροι που παρακολούθησαν τις ομιλίες μετά την αποχώρηση των «επισήμων», γεγονός που επισημάνθηκε και στις παρεμβάσεις. Οπως χαρακτηριστικά είπε ένας σύνεδρος, ο κ. Παπαχριστόπουλος «αυτό το απακαρδιωτικό φαινόμενο, να μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα σε άδεια αίθουσα, δείχνει ότι οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται με στόχο την προβολή. Δείχνει ότι το κόμμα έχει εκφυλιστεί σε δημόσιες σχέσεις στους διαδρόμους». Επίσης άλλοι ομιλητές παρατήρησαν ότι συνήθως αυτά που προτείνονται σε παρόμοιες κομματικές ημερίδες, αγνοούνται από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οσον αφορά το σχέδιο νόμου ο ίδιος ομιλητής κ. Παπαχριστόπουλος, επισήμανε ότι «Μεταρρύθμιση με υλικά κατεδάφισης δε γίνεται», ενώ για τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών, είπε ότι «αυτά που ακούσαμε ήταν ωραιοποιήσεις ή αποσιωπήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας στη χώρα. Το ΕΣΥ αυτών των χρόνων διακρίθηκε από ατόφιο κομματισμό και απόλυτο συγκεντρωτισμό. Οι δυνατοί του ιδιωτικού τομέα έγιναν παντοδύναμοι κι αυτό το κατεστημένο είναι μεταξύ μας».

Αλλά και από άλλους ομιλητές τονίστηκε ότι «λίμνασε το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, διογκώθηκε ο ιδιωτικός τομέας», ενώ άλλοι ζήτησαν «να υπάρξει κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ κι όχι να παραμένουν οι πονηρές διατάξεις του σχεδίου, όπως αυτή που αναφέρεται στην ύπαρξη ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από όσους έκαναν παρόμοιες επισημάνσεις, στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της υγείας - όπως ανέφεραν απασχολούνται επαγγελματικά στο δημόσιο τομέα της υγείας - στο τέλος εξέφραζαν την πεποίθηση ότι με το νέο νομοσχέδιο μπορεί να σωθεί το ΕΣΥ. Παρ' όλα αυτά όμως δεν μπορούσαν να κρύψουν ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας. Ετσι πέρα από αυτές τις ψευδαισθήσεις, σημαντικού μέρους των συνέδρων, αξίζει να σταχυολογήσουμε ορισμένα σημεία από τις χθεσινές παρεμβάσεις. «Αυτοί που σχεδιάζουν αυτά τα νομοσχέδια, είναι μακριά από την πραγματικότητα, κλεισμένοι στα γραφεία. Ο αγρότης παλιά έπρεπε να πουλήσει μια αγελάδα για να γιατρευτεί, τώρα πρέπει να πουλήσει τα χωράφια του. Αυτό το ΕΣΥ επιδιώκουμε»; αναρωτήθηκε ο κ. Σιδηρόπουλος.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση εθισμού», ανέφερε ο κ. Παπασπυρόπουλος. «Οι παγίδες που «στήνονται» στο νομοσχέδιο δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και ακυρώσεις». «Το ΕΣΥ είναι παιδί μας, είπε το πρωί ο πρωθυπουργός. Σημασία έχει πώς το μεγαλώσαμε αυτό το παιδί. Μετά 17 χρόνια αγωνιούμε και αγκομαχούμε ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να το σώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώγκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντατικά... φροντιστήρια για τη «μεταρρύθμιση» (2000-11-11 00:00:00.0)
Συνεχίζει την πορεία του (2000-07-11 00:00:00.0)
Παράσταση για ένα ρόλο (1998-12-11 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη και το Μέτωπο στο κέντρο της προσοχής (1996-07-09 00:00:00.0)
Συνέδριο... ενότητας και... πολιτικών (1996-06-30 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η Συνδιάσκεψη (1996-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ