Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κοινωνικό αγαθό η υγεία

Δεν μπορεί να υπακούει στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  και χρειάζεται η   αύξηση των δημοσίων δαπανών

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί οι ρυθμίσεις που την αφορούν να υπακούουν μόνο σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του σχετικά με το σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ώστε να μη μετατεθούν πρόσθετα οικονομικά βάρη στους πολίτες. Παράλληλα, δηλώνει ότι τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και της αυτοτέλειάς τους, ενώ διαφωνεί με τη δημιουργία ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και με τον τρόπο που θεσπίζονται τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Τη διαφωνία του εκφράζει ο ΠΙΣ και στην κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών και την προβλεπόμενη σύνθεση των Επιστημονικών Συμβουλίων που δε θα είναι αιρετά και τονίζει ότι πρέπει στην πλειοψηφία τους τα μέλη της διοίκησης των νοσοκομείων και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) να εκλέγονται.

Ο ΠΙΣ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πολλές θεσμοθετούμενες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού και την κατάργηση οργανικών θέσεων, καθώς και επιφυλάξεις σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία των Επιτροπών Κρίσεων και του Εθνικού Συμβουλίου Κρίσης Διευθυντών του ΕΣΥ.

Τέλος, ο ΠΙΣ διακηρύσσει την αντίθεσή του για την πρόθεση του υπουργείου να «σπάσει» το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως πολιτικό ελιγμό που δείχνει ότι τα σοβαρά ζητήματα της υγείας του ελληνικού λαού δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ