Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβίασαν απόφαση για τα οικονομικά της ΕΣΗΕΑ

Στο Πειθαρχικό παρέπεμψε η Εξελεγκτική Επιτροπή υπόθεση σχετικά με τη διαχείριση αποθεματικών της Ενωσης.

Σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση μεγάλου ποσού χρημάτων της ΕΣΗΕΑ δημιουργήθηκε τελευταία στην Ενωση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο ταμίας, Δημήτριος Πολίτης, με την υπογραφή και του προέδρου της Ενωσης, Νίκου Κιάου, αυθαίρετα και εν αγνοία των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, διαχειρίστηκε ποσά 1.7 δισ. δραχμών κατά παράβαση σχετικής απόφασης του ΔΣ, πράγμα που είχε αποτέλεσμα και οικονομική ζημιά για την Ενωση.

Συγκεκριμένα, ενώ το ΔΣ αποφάσισε από το Δεκέμβρη του 1999 το παραπάνω ποσό από τις καταθέσεις της ΕΣΗΕΑ να επενδυθεί, 1 δισεκατομμύριο σε τίτλους του δημοσίου μέσω της Εμπορικής και τα υπόλοιπα μέσω της «Alpha Τράπεζας Πίστεως», αυτό δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, με 8 μήνες καθυστέρηση, κατακαλόκαιρο, όταν τα μέλη του ΔΣ βρίσκονταν σε άδεια και χωρίς καμιά ενημέρωση του ΔΣ, με τις υπογραφές των ταμία Δημητρίου Πολίτη και του προέδρου της Ενωσης Νίκου Κιάου, τοποθετήθηκαν τα χρήματα αυτά στην «Ασπίς Επενδυτική», θυγατρική της ιδιωτικής Τράπεζας ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ. Κι αυτό, κατά πληροφορίες μας, παρά την επισήμανση των κινδύνων προς τον ταμία, από τον υπεύθυνο επί των οικονομικών της ΕΣΗΕΑ... Τελικά, τον επόμενο μήνα, όταν το γεγονός υπέπεσε στην αντίληψη του γγ της ΕΣΗΕΑ, Μ. Μαθιουδάκη, έφερε το ζήτημα στο Συμβούλιο της Διοίκησης της Ενωσης ζητώντας σχετικές εξηγήσεις. Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκαν: Πρώτον, ότι παραβιάστηκε προηγούμενη συλλογική απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Δεύτερον, προέκυψε και προσπάθεια παραποίησης των πρακτικών ώστε να παρουσιαστεί ότι, τάχα, το Συμβούλιο είχε εγκρίνει την παραπάνω ενέργεια! Ο ίδιος ο Δ. Πολίτης παραδέχτηκε πως προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες χωρίς καμιά έγκριση από το Συμβούλιο, ενώ ο Ν. Κιάος υποστήριξε ότι υπέγραψε από λόγους εμπιστοσύνης και χωρίς να ελέγξει.

Τελικά, βέβαια, τα χρήματα αποσύρθηκαν και τοποθετήθηκαν στον αρχικό λογαριασμό που είχε αποφασίσει προηγούμενα το ΔΣ, αλλά στο μεταξύ διαπιστώθηκε ζημιά σε βάρος της Ενωσης...

Κατόπιν της συζήτησης και της σχετικής διαπίστωσης των παραβάσεων που έγιναν έγινε έρευνα από την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ, η οποία και διαπίστωσε την παραβίαση της απόφασης του ΔΣ της Ενωσης κλπ. Διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης αυτής, η Εξελεγκτική Επιτροπή της Ενωσης αποφάσισε και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παραπέρα διερεύνηση του θέματος και για την εφαρμογή όσων προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ για τους υπεύθυνους.

Να σημειωθεί, ότι η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής απασχόλησε, χτες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αποφασίστηκε να τεθεί και σε συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 20 του Νοέμβρη. Επίσης, στη συνεδρίαση αυτή θα γίνει συζήτηση, ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τα εργασιακά και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ