Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιδια ρότα για ... επιχειρηματική δημόσια διοίκηση

Μας μπέρδεψε λίγο, είναι αλήθεια, η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, που παρέλαβε χτες εκ νέου τα καθήκοντά της, από τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Κουμάντο. Αρχικά δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την εντολή που έλαβε την προηγούμενη τετραετία να δημιουργήσει μια ισχυρή κοινωνία. Στη συνέχεια - σα να μην το πίστευε ούτε η ίδια αυτό που έλεγε, εκτός αν η ισχυρή κοινωνία «χωρά» μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου - δήλωσε πως ο παραπάνω είναι στόχος της νέας τετραετίας και «θα το κάνουμε».

Το τι θα κάνει, πάντως, η Β. Παπανδρέου, μέσα από το νευραλγικό υπουργείο που διοικεί έχει αποτυπωθεί χαρακτηριστικά στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τον Φλεβάρη, τις προγραμματικές δεσμεύσεις της οποίας - είπε η υπουργός - θα κάνει πράξη. Τότε, τόσο η υπουργός, όσο και ο πρωθυπουργός είχαν καταφέρει να απογυμνώσουν την «καραμέλα» της «ποιότητας για τον πολίτη» από το ωραιοποιημένο περιεχόμενό της και κατέστησαν σαφές πως βασική αποστολή της δημόσιας διοίκησης είναι να γίνει αρωγός στην επιχειρηματική πρωτοβουλία και το κεφάλαιο. Ο στόχος αυτός ερμηνεύει και την «αποτελεσματικότητα» της δημόσιας διοίκησης, στην οποία αναφέρθηκε και χτες η υπουργός Εσωτερικών.

Ενας στόχος που «παρασύρει» και κεκτημένα, καθώς, σύμφωνα και με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτεί μέτρα και για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, που φτάνουν μέχρι και την απειλή απόλυσης.

Αυτά και άλλες προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος - όπως ο πειθαρχικός έλεγχος και η θεσμοθέτηση δεικτών αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ισχυρίστηκε χτες η υπουργός Εσωτερικών πως θα κάνουν «τη δημόσια διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική, πιο φιλική, πιο κοντά στον πολίτη»...

Τον παραπάνω στόχο δήλωσε πως θα υπηρετήσει και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, δήμαρχος Κω επί 22 χρόνια, Κ. Καϊσερλής, που διαδέχτηκε τον Γ. Φλωρίδη. Ο ίδιος δήλωσε πως ξέρει απόλυτα τη θέση της κυβέρνησης και θα την υπηρετήσει... Υφυπουργός Δημόσιας διοίκησης παραμένει ο Λ. Τζαννής.

Τέλος, ο Γ. Κουμάντος, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στη Β. Παπανδρέου και αναφερόμενος στην 24ήμερη εμπειρία του ως υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς για «απρέπεια» στελέχη της ΝΔ, που τον κατηγόρησαν τη βραδιά των εκλογών ότι δεν είναι συνεργάσιμος.

Στον Γ. Κουμάντο απάντησε το απόγευμα ο Β. Μεϊμαράκης, που βρισκόταν τη βραδιά των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη ενέργεια του πρώτου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Κυριακής, όταν ο ίδιος θα το αποφάσιζε. «Η συμπεριφορά μας υπήρξε καθόλα ευπρεπής», σημειώνει σε ανακοίνωση ο Β. Μεϊμαράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρύθμιση για τους ανυπότακτους (2007-08-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην άρση της μονιμότητας (2001-02-09 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (2000-12-02 00:00:00.0)
Επιδιώκουν τη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων (2000-08-24 00:00:00.0)
Μας ενδιαφέρει η μέτρηση της αποδοτικότητας! (2000-07-25 00:00:00.0)
Ανέλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός (2000-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ