Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ανακοίνωση - καταπέλτης

Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάφωρη παραβίαση από την Αστυνομία, στοιχειωδών ανθρωπίνων, πολιτικών δικαιωμάτων των δύο κρατουμένων κομμουνιστών και των συνηγόρων τους, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης και απαιτεί την ποινική δίωξη όσων παρεμπόδισαν την επικοινωνία των συλληφθέντων με τους δικηγόρους τους.

Στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΔΣ Κατερίνης αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης και στον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας. Επίσης, να εκφράσει εγγράφως τη διαμαρτυρία του προς τους κ.κ. υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του τόσο για τις συνθήκες κράτησης των δύο κρατουμένων, στους οποίους δεν επετράπη η επικοινωνία τους με τους νομικούς τους προστάτες, συμπεριφορά που άγει ευθέως στην περιφρόνηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προστατεύονται από το ισχύον Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες, όσο και στην παντελή έλλειψη σεβασμού στους συνηγόρους τους εκ μέρους αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, στους οποίους αρνούνταν επίμονα ότι οι κρατούμενοι κρατούνταν στο χώρο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Τα εν λόγω στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., άγνωστο για ποιο λόγο, και τα καθήκοντά τους, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον ισχύοντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παραβίασαν ευθέως και προκλητικά συμπεριφέρθηκαν στους συναδέλφους, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Με τη συμπεριφορά τους αυτή έπληξαν καίρια το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και επανέφεραν στη συλλογική μνήμη άλλες εποχές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης και τα μέλη του, πάντοτε επέδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της, λειτουργώντας στα πλαίσια της ευνομούμενης Πολιτείας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα ανεχτεί παρόμοιες συμπεριφορές προς τα μέλη του, που επιτελούν, με αίσθημα ευθύνης και με δημοκρατική ευαισθησία, ένα λειτούργημα που άπτεται άμεσα των στοιχειωδών πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λειτούργημα, το οποίο οφείλουν στα πλαίσια του Κράτους Δικαίου να σέβονται τόσον οι πολίτες όσο κυρίως οι ασκούντες οποιαδήποτε εξουσία.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης:

  • Τονίζει ότι με αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσει κάθε παρόμοιο περιστατικό και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων οργάνων για την αποφυγή στο μέλλον οποιασδήποτε ενέργειας.
  • Ζητεί την κατά νόμο τιμωρία όσων υπέπεσαν στα παραπάνω αδικήματα.
  • Απαιτεί από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και το σεβασμό τόσο προς τα πρόσωπα των συλλαμβανομένων και κρατουμένων όσο και προς τους δικηγόρους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.
  • Διακηρύσσει ότι σε μια δημοκρατικά συντεταγμένη Πολιτεία ύψιστο αγαθό και ακρογωνιαίος λίθος του πολιτεύματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και του ανθρώπου γενικότερα, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση καταλαμβάνει το δικαίωμα να έχει ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, το νομικό του προστάτη και υπερασπιστή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ