Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εμπορευματοποίηση με κυβερνητική βούλα

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 20%, όταν η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με την υπογραφή της απόφασης, απ' τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Φλωρίδη, για τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, επιδιώκει - μέσα από ένα συνολικό σχέδιο δράσεων - τη μείωση των δαπανών κατά 20%, όταν την προηγούμενη μέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των δημόσιων δαπανών για την Υγεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι 56,3% των συνολικών δαπανών και οι ιδιωτικές 43,7%).

Την τελική μορφή της απόφασης έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία επιχείρησε να κάνει και έναν απολογισμό της εφαρμογής της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», τονίζοντας: «Ο,τι έχουμε πει θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα». Ο Αλ. Παπαδόπουλος, προσπαθώντας να υπερκεράσει την κατακραυγή που ξεσήκωσε το αρχικό σχέδιο της απόφασης για τα ιδιωτικά ιατρεία, χρησιμοποίησε την τακτική του Χότζα, μειώνοντας τις εξαγγελθείσες αρχικές τιμές των επισκέψεων μέχρι και 30,76%. Ενώ, λοιπόν, στο αρχικό σχέδιο οι τιμές των επισκέψεων ήταν από 8.519 μέχρι 44.297 δραχμές, στο τελικό σχέδιο είναι από 8.519 μέχρι 30.668 (βλέπε και πίνακα).

Το τελικό σχέδιο προβλέπει για τους εργαζόμενους το ποσό των 3.408 δραχμών την ώρα - έναντι 2.726 δραχμών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Μια άλλη διαφορά είναι ότι στο αρχικό σχέδιο υπήρχε διάκριση ανάμεσα στο χειρουργικό τομέα και στους άλλους τομείς. Στο τελικό σχέδιο διαχωρίζονται οι επισκέψεις στους πανεπιστημιακούς και στους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ υπάρχουν οι διαφορές που φαίνονται στο σχετικό πίνακα.

Η ουσία της εμπορευματοποίησης, πέρα απ' το ύψος της αμοιβής, παραμένει ατόφια. Βέβαια, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να προλάβει τις αντιδράσεις χαρακτηρίζοντάς τες καμπάνες του λαϊκισμού και επικίνδυνες «περισσότερο από τρομοκρατικές πράξεις»! «Δεν ιδιωτικοποιούμε το σύστημα, το εξυγιαίνουμε», υποστήριξε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Για να στηρίξει αυτή την άποψη υποστήριξε ότι «σήμερα το σύστημα είναι ιδιωτικοποιημένο». Και προσθέτοντας, δηλαδή, ακόμα μια καθαρά ιδιωτική δραστηριότητα θα το κάνει πραγματικά δημόσιο, όπως αρέσκεται να διακηρύσσει ο υπουργός Υγείας!

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Γενάρη του 2002 θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με την προοπτική το Μάρτη του 2002 να κατατεθεί στη Βουλή. Ετσι, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός γιατί προωθεί την απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία πριν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στην ΠΦΥ, αντιπαρήλθε το ερώτημα δεχόμενος ότι είναι μεν λογικό αλλά ταυτόχρονα σοφιστικό!

Πίσω από αυτά τα επιχειρήματα κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης για την παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας. Ετσι, όταν ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα περιοριστούν σημαντικά οι σπατάλες και οι δαπάνες και το περίσσευμα θα διατεθεί για την επανεπένδυση υπέρ των αποδεκτών των υπηρεσιών Υγείας».

Οταν ρωτήθηκε για το ύψος των περιορισμών ο Αλ. Παπαδόπουλος το προσδιόρισε στο 20% των δαπανών, εξαιρώντας τις μισθοδοσίες και προσθέτοντας ότι αυτό το ποσοστό θα είναι το αποτέλεσμα και των άλλων δράσεων στο δημόσιο τομέα Υγείας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ