Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ στον «κοινωνικό διάλογο»

Διάβημα στη ΓΣΕΕ

Την απόφαση των εργαζομένων του Πειραιά να οργανώνουν την πάλη τους συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα για να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική επίθεση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, έκαναν καθαρή χτες εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, με διάβημα στα γραφεία της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση που κρατά η Συνομοσπονδία. Από τα παριστάμενα μέλη του προεδρείου της διοίκησης Γ. Μανώλη (ΔΑΚΕ), Α. Καλύβη («Αυτόνομη Παρέμβαση») και Γ. Παναγόπουλο (ΠΑΣΚΕ), αξίωσαν να σταματήσει η ΓΣΕΕ να παρέχει στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αν και είχε ειδοποιηθεί για τη συνάντηση, «φρόντισε» να είναι εκτός Αθηνών.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής επισήμαναν στα μέλη του προεδρείου ότι σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς του Πειραιά έχουν ήδη πάρει απόφαση για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στη συνέχεια, απαίτησαν να σταματήσει η συνομοσπονδία να καλλιεργεί κλίμα αποδοχής των κυβερνητικών προτάσεων και να προσπαθεί να σύρει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» τους εργαζόμενους. Πρέπει η ΓΣΕΕ, τόνισαν, να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές και τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου». Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της Συντονιστικής και πρόεδρος της ναυτεργατικής ένωσης ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σε δηλώσεις του για το σκοπό της συνάντησης, επισήμανε: «Η ΓΣΕΕ μπαίνει στο διάλογο και θέλει να οδηγήσει και την εργατική τάξη σ' αυτόν για να χάσει αυτά που μέχρι σήμερα με σκληρούς αγώνες έχει κατακτήσει. Θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σ' αυτήν την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και την απόφασή μας να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, αλλά και για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτως ώστε τα συνδικάτα να είναι εργαλείο των εργαζομένων και όχι ο ιμάντας για να περνάει η κυβερνητική πολιτική».

Από τη μεριά των μελών του προεδρείου της ΓΣΕΕ, οι τοποθετήσεις που έκαναν ήταν στη λογική «ναι μεν, αλλά». Τόσο ο Γ. Μανώλης, όσο και ο Α. Καλύβης επισήμαναν ότι, με δηλώσεις, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, από την άλλη, όμως, υποστήριξαν ότι η ΓΣΕΕ θα παραμείνει στις θέσεις, που μέχρι τώρα η ίδια έχει αναδείξει. Δηλαδή, θέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργατών και που, αντίθετα, δίνουν πατήματα στην κυβέρνηση για να εξαπολύσει την επίθεσή της.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο «Ρ» του Μ. Νουφαρίτση, μέλος της Συντονιστικής και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, για την αντίδραση των μελών του προεδρείου της ΓΣΕΕ: «Τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ μπορεί σε επιμέρους ζητήματα να δηλώνουν ότι διαφωνούν με την τακτική του Χρ. Πολυζωγόπουλου, αλλά στην ουσία δεν παίρνουν κανένα πρακτικό μέτρο, μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, τη στιγμή που η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή(2006-02-02 00:00:00.0)
Ολοκληρώνουν το αντιασφαλιστικό τερατούργημα(2002-05-14 00:00:00.0)
Κυβερνητικές θέσεις με μανδύα ΓΣΕΕ(2001-11-06 00:00:00.0)
Νέες εξαγγελίες, ίδια πολιτική(2001-09-04 00:00:00.0)
«Σε πλήρη διάσταση με τη θέληση των εργαζομένων»(2001-05-31 00:00:00.0)
Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Μάη(2001-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ