Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εφαρμογή της ευρωπαϊκής εμπειρίας!

Οσα προωθεί η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά επιβάλλονται απ' την «αναπτυγμένη Ευρώπη»

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων διοικητών στα νοσοκομεία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, σχετικά με τους στόχους της διαβόητης κυβερνητικής μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ σε βάρος του δημόσιου αγαθού της υγείας. Είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε πρωτοτυπούμε, ούτε πειραματιζόμαστε. Απλά προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα τη διεθνή εμπειρία και όσα η αναπτυγμένη Ευρώπη υιοθέτησε εδώ και μισό αιώνα. Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος».

Ο υπουργός δηλαδή είπε ότι βάζει στο μονόδρομο των ευρω-περικοπών και της εμπορευματοποίησης το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ προσπάθησε να καλύψει αυτή την επιλογή με αναφορές στο όνομα των πολιτών, τους οποίους απ' την άλλη τους αναγκάζει να βάζουν βαθιά το χέρι στα ιδιωτικά ιατρεία.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός επανέλαβε τα περί υλοποίησης των νόμων για Επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και τις προμήθειες και προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα το δεύτερο «κύμα» στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Επίσης, ο Αλ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εμμονή της κυβέρνησης στο θεσμό των απογευματινών ιατρείων.

Ο υπουργός Υγείας για μια ακόμα φορά έδωσε διάφορες υποσχέσεις - έχουν χιλιοειπωθεί άλλωστε - περί πλήρους λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, βελτίωσης των Νομαρχιακών Νοσοκομείων Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας και ανέγερσης νέου νοσοκομείου στα Τρίκαλα. Ανακοίνωσε, δε, τη δημιουργία Ολυμπιακής Νοσοκομειακής Μονάδας μέχρι το 2004 στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου.

Οι μάνατζερ στα νοσοκομεία του ΠεΣΥ Θεσσαλίας είναι: Ο Νίκος Παπανικολάου, στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, η Παρασκευή Τζιουβάρα στο Νομαρχιακό Λάρισας, ο Μιχάλης Μπακογιάννης στο Νομαρχιακό Βόλου, ο Σπύρος Αποστολόπουλος στο Νομαρχιακό Τρικάλων και ο Χαρίλαος Καρακώστας στο Νομαρχιακό Καρδίτσας.

Τεστ αντιδράσεων

Ως τεστ για τις αντιδράσεις στις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην ΠΦΥ θεωρούνταν η δημοσιοποίηση κάποιων σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Σχέδιο νόμου όπως έχει δηλώσει ο Αλ. Παπαδόπουλος έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα σενάρια, θα υπάρξει ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στα αντίστοιχα ΠεΣΥ και προβλέπεται η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας.

Πάντως το σχέδιο, ως προς τη φιλοσοφία, δεν απέχει απ' τα προηγούμενα.

Στοιχεία της ίδιας φιλοσοφίας, αλλά και ενταγμένων στους γενικότερους στόχους της εμπορευματοποίησης τόσο οι καινούριες αναφορές στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) όσο και η πρόταση της Επιτρόπου Ανν. Διαμαντοπούλου για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινός ο πανικός της εφημερίας (2002-02-14 00:00:00.0)
Απροθυμία για πληρωμένες επισκέψεις (2002-01-26 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση με κυβερνητική βούλα (2001-12-07 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την αντί ΕΣΥ μεταρρύθμιση (2001-09-04 00:00:00.0)
Αλλαγές μη αναστρέψιμες (2001-06-30 00:00:00.0)
Αμετακίνητος ο υπουργός (2000-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ