Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμετακίνητος ο υπουργός

Υπέρμαχος του δημόσιου συστήματος υγείας προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ΔΣ και ΠΕΣΥ της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας στις διαφωνίες που εξέφρασαν οι υγειονομικοί στους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της «ανθυγιεινής» μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει στο ξεθεμέλιωμα του ΕΣΥ.

«Η επέλαση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας είναι πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα», παραδέχτηκε ο Αλ. Παπαδόπουλος στην προσπάθειά του να πείσει για την ανάγκη, αλλά και την ορθότητα της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγείλει.

Ο υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε το '83 χρειάζεται να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα και αναφέρθηκε στην ανάγκη περιφερειοποίησης του συστήματος υγείας. Ο υπουργός σκόπιμα ξέχασε να πει έστω και μια κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τώρα ως λύση σε υπαρκτά προβλήματα τις νεοφιλελεύθερες στην κυριολεξία επιλογές.

«Εσείς οι εργαζόμενοι θέλετε μοναδικό και παγκυρίαρχο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ασφαλισμένοι όμως δεν έχουν την ίδια γνώμη», υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ)ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων δεν καταργούνται, καθώς τα ποσά που εγγράφονται σήμερα στους προϋπολογισμούς των ταμείων θα συνεχίσουν να εγγράφονται και ο ΟΔΙΠΥ δε θα διαχειρίζεται αποθεματικά, αλλά εγγεγραμμένα ποσά για διαχείριση. «Ο ΟΔΙΠΥ θα πληρώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα και όχι το κάθε ασφαλιστικό ταμείο» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Κάτω από ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα ΝΠΔΔ», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην κατάργηση της νομικής μορφής των νοσοκομείων, ενώ τόνισε ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) θα παίζουν το ρόλο των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων, αλλά με πιο επιτελικό χαρακτήρα. Τα νοσοκομεία, συνέχισε, θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες μονάδες, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δικό τους κλειστό προϋπολογισμό. «Οι διορισμοί θα γίνονται στο κάθε νοσοκομείο και όχι στα ΠΕΣΥ. Κανένας εργαζόμενος δε θα πιεστεί να πάει κάπου που δε θέλει» είπε ο υπουργός στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, για να διευκρινίσει όμως στη συνέχεια, και μάλιστα με έντονο ύφος, ότι σε περιπτώσεις όπου συσσωρεύεται σε μια μονάδα περισσότερο προσωπικό απ' όσο χρειάζεται, η αξιοποίησή τους είναι μέσα στις υποχρεώσεις της πολιτείας για καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Ο υπουργός δήλωσε έκπληκτος και για την αντίθεση των εργαζομένων στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) από τα ΠΕΣΥ και προσπάθησε να υπεραμυνθεί των επιλογών του, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα την «αποτελεσματικότητα» των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως ΑΕ. Μας ενδιαφέρουν οι ευέλικτες δράσεις κυρίως σε τομείς τεχνικού περιεχομένου ή βιοϊατρικής τεχνολογίας, συνέχισε ο υπουργός.

«Θέλουμε οι γιατροί να βγάζουν χρήματα νόμιμα και όχι παραοικονομώντας», είπε τέλος ο Αλ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία και όχι έξω από αυτά θα διευκολύνει την ορθολογική λειτουργία τόσο των ίδιων των νοσοκομείων, όσο και των γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ