Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ομόφωνη καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης

Απόφαση 500 εκπροσώπων  των σωματείων από 130 δημόσια νοσοκομεία, σε πανελλαδική σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ

Δυο στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας
Δυο στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας
Στην ομόφωνη διαπίστωση ότι τα βασικά σημεία της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ οδηγούν στην ανατροπή του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, κατέληξαν οι 500 εκπρόσωποι από 130 σωματεία της χώρας που πήραν μέρος στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κι όταν πήγαν στο υπουργείο Υγείας για να καταθέσουν την αντίθεσή τους αυτή, συνάντησαν ένα μακρύ μονόλογο του υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν ότι η αρνητική στάση του υπουργού φανερώνει πως ο διάλογος είναι προσχηματικός και κατ' επίφαση καθώς η εμμονή της κυβέρνησης στα βασικά σημεία υποβαθμίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες υγείας και τις εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα σωματεία θεωρούν τα μέτρα ψευδεπίγραφα και δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε έξι σημεία τα οποία θεωρούν αδιαπραγμάτευτα.

1. Κατάργηση της Νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.


4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

6. Η απόρριψη όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

Με έναν μακρύ μονόλογο υπέρ του σχεδίου μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει εξαγγείλει, απάντησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος χτες στην ομόφωνη απόφαση των Διοικητικών και Περιφερειακών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για απόσυρση του σχεδίου της μεταρρύθμισης, αλλά και στο αίτημά τους για διάλογο.

Η πανελλαδική σύσκεψη

Από νωρίς το πρωί 500 εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων από 130 δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα είχαν συγκεντρωθεί στο θέατρο «Αλφα» στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ για πανελλαδική σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση γύρω από το σχέδιο, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρου Κουτσιουμπέλη, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο δεν απαντά στα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα, εισάγει την εμπορευματοποίηση της υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί έστω και ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και υπογράμμισε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας είναι προσχηματικός, καθώς οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σταυροδρόμι και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά ώστε τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, που οδηγούν στο γκρέμισμα και στην εμπορευματοποίηση της υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα να μείνουν στα χαρτιά», επισήμανε από την πλευρά της η Μαρία Κεφαληνού, μέλος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία τόσο στη φιλοσοφία όσο και στο γράμμα και πνεύμα των αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων του σχεδίου μεταρρύθμισης, ενώ απευθύνεται και αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης στα μέτρα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα κατά του σχεδίου, αλλά και της γενικότερης πολιτικής του υπουργείου Υγείας, ενώ επιδίωξαν και συνάντηση με τον υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο. Μετά από διαβουλεύσεις ο υπουργός δέχτηκε να συναντηθεί με τους υγειονομικούς.

Εκτός απ' το μακρύ μονόλογο, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι το υπουργείο «είτε δεν είναι ώριμο, είτε δε δύναται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 10 του Οκτώβρη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία στο αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ