Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τη χωματερή Κουρουπητού

Σε νέες χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες εισέρχεται η υπόθεση με τη χωματερή Κουρουπητού Χανίων, μετά την κατάθεση και άλλης προσφυγής του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την προσφυγή ο Δήμος Ακρωτηρίου στρέφεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου (30-6-2000), με την οποία κηρύχτηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση στη θέση «Μεσορούμι», προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα διαλογής - κομποστοποίησης και χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έχει ήδη καταδικάσει τη χώρα μας να πληρώνει πρόστιμο 7 εκατ. δραχμών ημερησίως από τον περασμένο Ιούνιο, επειδή έχει καθυστερήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα απόβλητα της περιοχής.

Στην προσφυγή ο Δήμος Ακρωτηρίου Χανίων υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές, καθώς δόθηκε σε μια καθαρά διοικητική πράξη, όπως είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση, ο νομικός μανδύας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει δικαστικός έλεγχος, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ, επειδή με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευρύνεται ο κύκλος των αποφάσεων της κυβέρνησης που δεν ελέγχονται και συνεπώς γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν τα όρια δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ