Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απροθυμία για πληρωμένες επισκέψεις

Τρομακτικές ελλείψεις σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της περιοχής

Στα πλαίσια της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» που προωθεί ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Υγείας τα ονόματα των μάνατζερ στα νοσοκομεία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας.

Στις θέσεις των γενικών διευθυντών των νοσοκομείων τοποθετούνται: Ο Νίκος Παπανικολάου στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, η Παρασκευή Τζιουβάρα στο Νομαρχιακό Λάρισας, ο Μιχάλης Μπακογιάννης στο Νοσοκομείο Βόλου, ο Σπύρος Αποστολόπουλος στο Νοσοκομείο Τρικάλων και ο Χαρίλαος Καρακώστας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ενα από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, που οδηγούν στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση αλλά και αναγκάζουν τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στη Θεσσαλία, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα να «περάσει» αυτό το μέτρο, όχι τόσο λόγω της άρνησης γιατρών να συμμετέχουν, όσο εξαιτίας της... απροθυμίας των ασθενών να τα επισκεφτούν. Μια απροθυμία που οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, καθώς οι αγρότες, οι εργάτες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής δυσκολεύονται να πληρώσουν το νέο χαράτσι που επιβάλλεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναμένεται από τις αρχές της βδομάδας να ξεκινήσει η λειτουργία στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί είναι συγκριτικά πολύ λίγα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τα απογευματινά ιατρεία δε λειτουργούν εδώ και 10 μέρες λόγω της αποχής των πανεπιστημιακών γιατρών.

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα

Εκτός απ' τα απογευματινά ιατρεία πολλαπλασιάζονται και οξύνονται τα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλίας.

Στην περιοχή για κάθε 1.000 κατοίκους, αντιστοιχούν μόνο 1,3 δημόσιες κλίνες. Το αποτέλεσμα είναι να διακομίζονται κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι για να θεραπευτούν και πάρα πολλοί ν' αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αν και πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη της υποτιθέμενης λειτουργίας του, εξακολουθεί να υπολειτουργεί αφού έχει αναπτυχθεί μόνο το 40% των δυνατοτήτων του. Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι δραματικές ενώ μειώνονται τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες και τις εφημερίες.

Κατάσταση υπολειτουργίας

Σε κατάσταση υπολειτουργίας, όμως, βρίσκονται και τα τέσσερα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της περιοχής λόγω μεγάλων ελλείψεων σε όλα τα επίπεδα.

Στη Λάρισα, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο υποβαθμίζεται συνεχώς ύστερα και από τη μεταφορά κλινικών του στο Περιφερειακό, ενώ μια σειρά υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες, όπως η φύλαξη του κτιρίου και η καθαριότητα. Η αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας προϋποθέτει κτιριακή αναδιάρθρωση και βελτίωση της υποδομής, που θα γίνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας και με την ανακαίνιση τμημάτων του υπάρχοντος κτιρίου, καθώς και με την κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Αντικείμενο προεκλογικής υποσχεσιολογίας έχει γίνει από την κυβέρνηση και η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου στο Βόλο και η λειτουργία της καθυστερεί σημαντικά, οι υπηρεσίες παροχής περίθαλψης υποβαθμίζονται εξαιτίας και της περικοπής των εφημεριών των γιατρών, ενώ υπάρχουν μεγάλης και ζωτικής σημασίας ελλείψεις σε επιστημονικά όργανα, τεχνολογική και κτιριακή υποδομή.

Στα Τρίκαλα ανολοκλήρωτο παραμένει το νέο κτίριο επέκτασης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αν και είναι το πιο καινούριο στη Θεσσαλία, δεν μπορεί να «ξεφύγει» κι αυτό από την επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στη δημόσια Υγεία.

Οσον αφορά στα Κέντρα Υγείας των νομών της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι άθλια λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τα περιφερειακά ιατρεία είναι σαν να μην υπάρχουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμαρώνουν για τα κέρδη των δημόσιων νοσοκομείων! (2018-06-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα αδιέξοδα για τους ασθενείς (2010-05-20 00:00:00.0)
Αδυνατούν να προγραμματίσουν ασφαλείς εφημερίες (2010-04-15 00:00:00.0)
Κλειστά τα 21από τα 54 κρεβάτια ΜΕΘ (2009-03-06 00:00:00.0)
Περισσότερα ράντσα απ' τα κρεβάτια! (2001-03-07 00:00:00.0)
Να δείξει "λειτουργία" σπεύδει η κυβέρνηση! (1999-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ