Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Να πάει παντού το μήνυμα της αντίστασης
  • Συνεχίζονται εντατικά οι περιοδείες συνδικαλιστών για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια
  • Νέες συγκεντρώσεις ανακοινώνονται και καθορίζονται καθημερινά

Ολο και μεγαλύτερη ανταπόκριση βρίσκει το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστικούς φορείς και εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα, για δυναμικό και μαζικό «παρών» στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 31 Γενάρη, στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πλήθος συνδικαλιστικών φορέων και συνδικαλιστών δίνουν καθημερινά τη μάχη, ενημερώνοντας εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους, ΕΒΕ, νεολαίους για την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους από τη γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση. Στις γειτονιές, τα γιαπιά, τα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλιάς σε ολόκληρη την Ελλάδα στελέχη και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης. Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων των συλλαλητηρίων ορίζεται από την υπεράσπιση και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων, την αντίσταση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας.

ΔΕΗ Καλλιθέας

«Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη πρέπει να είναι όλοι οι εργαζόμενοι εκεί. Να δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν κι άλλα δικαιώματα, αλλά αντίθετα να διεκδικήσουν». Το παραπάνω κάλεσμα απηύθυναν χτες στους τεχνικούς της ΔΕΗ Καλιθέας ο Αλέξης Τσώλης και ο Παναγιώτης Πάλμος στελέχη του ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστές μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων πριν πιάσουν δουλιά, τους κάλεσαν να προχωρήσουν στο δρόμο του αγώνα τόσο για τα γενικότερα προβλήματα όπως συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικό, υγεία αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της ενέργειας.


Ο Α. Τσώλης μιλώντας για την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων σημείωσε ότι την ώρα που ο πληθωρισμός είναι στο 4%, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα πάρουν αύξηση 2,1%. Την ίδια ώρα όμως οι ανατιμήσεις στα προϊόντα συνεχίζονται, όπως και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ οι οικογένειες καλούνται να δαπανούν πολλά χρήματα για φροντιστήρια. Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού έκανε σαφές ότι τα νέα σχέδια της κυβέρνησης δε διαφέρουν από τα μέτρα Γιαννίτση, ενώ κατήγγειλε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι πάει σε έναν «κοινωνικό διάλογο» με «σημαδεμένη τράπουλα».

Ο Π. Πάλμος από την πλευρά του μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, την ανυπαρξία σχεδιασμού παραγωγής, την εξυπηρέτηση ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων, ενώ σημείωσε ότι από την είσοδο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι θεσμικοί επενδυντές.

Από την πλευρά των εργαζομένων πάντως εκφράστηκε στη συγκέντρωση η έντονη δυσαρέσκεια για τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και την τακτική που ακολουθούν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Λ. Σοφού στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ από το χώρο των τραπεζών, μοίρασε έντυπο υλικό για τις θέσεις του Μετώπου και μίλησε στους εργαζόμενους για το Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη και τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.


Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα πήραν πρόθυμα το υλικό και συζήτησαν για τα προβλήματά τους με τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Σταμάτησαν μάλιστα την εργασία τους για ν' ακούσουν το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο και τον αγώνα που απαιτείται για λύση των έντονων προβλημάτων του κλάδου.

Στην ομιλία τους στους εργαζόμενους της τράπεζας οι Βασίλης Καραλής και Δημήτρης Πολίτης τόνισαν ότι η κυβερνητική πολιτική κατεδαφίζει τα δικαιώματα που με σκληρούς αγώνες κατάκτησαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα. Για την πολιτική συγχωνεύσεων των τραπεζών, υπογράμμισαν ότι έχει σαν γνώμονα και κύριο χαρακτηριστικό να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Κατήγγειλαν επίσης την τακτική των άλλων πολιτικών παρατάξεων που «συναινούν στο πέρασμα της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής.

Αναφέρθηκαν ακόμα στα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους με τις συγχωνεύσεις - απώλεια θέσεων εργασίας, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων κ.α. - και τόνισαν ότι το κύριο καθήκον των εργαζόμενων και του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου είναι ο αγώνας για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν από αυτές. Κατείγγειλαν, τέλος, τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας για την ανατροπή του ωραρίου εργασίας.

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκαν περιοδείες κλιμακίων του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ Τούμπας και στα εργοστάσια μετάλλου Ορφανίδη και Πετινίδη.

ΑΓΡΙΝΙΟ

Στο Αγρίνιο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ και τη συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου στις 31 Γενάρη (πλατεία Δημοκρατίας, 7 μ.μ.) με την Επιτροπή Υποστήριξης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στους χώρους δουλιάς για την προπαγάνδιση και καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Παρομοίως, περιοδείες στα γιαπιά θα κάνει και η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου.

ΧΑΝΙΑ

«Να περάσουμε στην αντεπίθεση συνεχίζοντας αυτό που είχαμε ξεκινήσει την άνοιξη» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Χανίων και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων καλώντας συνδικαλιστικούς φορείς, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να δώσουν μαζικά «παρών» στο συλλαλητήριο που οργανώνουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, 31 Γενάρη, στις 7.30 το απόγευμα.

ΛΗΜΝΟΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 31 Γενάρη, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 6 μ.μ., απευθύνουν πλήθος συνδικαλιστικών φορέων της Λήμνου προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, ΕΒΕ και νέους του νησιού. Στην ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων υπογραμμίζεται ότι μόνο «ένα Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο όλων μας μπορεί να σταθεί φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να επιβάλλει τις δικές του θέσεις» για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ