Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Πρόκληση οι σουίτες και τα ιδιωτικά ιατρεία

Η πρώτη αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων από μάνατζερ δημόσιου νοσοκομείου έγινε χτες στον Ευαγγελισμό

«Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και οι σχεδιαζόμενες σουίτες αποτελούν ντροπή για τη δημόσια Υγεία - πρόκληση για τους εκατοντάδες ασθενείς που νοσηλεύονται στα ράντζα. Οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν "βαποράκια" της ιδιωτικοποίησης, ούτε θα υπογράψουν την καταδίκη τους ξεζουμίζοντας ασθενείς!». Το ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην επιχείρηση εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, αλλά και την απαίτησή τους για τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου και των συνθηκών εργασίας τους διατράνωσαν χτες οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, με μια μαζική διαμαρτυρία στο χώρο των επειγόντων.

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Η. Σιώρα για τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις αλλαγές που προωθούνται στην Υγεία και ύψωσαν φωνή αντίστασης, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων που τους έχουν φέρει στα όρια της εξάντλησης.

«Η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει δραματικές διαστάσεις σε όλους τους κλάδους και η δουλιά είναι αδύνατο να γίνει. Υπάρχει υπερεντατικοποίηση και υπερεργασία. Είναι ενδεικτικό ότι στις τραπεζοκόμες χρωστούν 5.000 ρεπό», υπογράμμισε ο Η. Σιώρας. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις του νοσοκομείου, επισήμανε, υποσχέθηκαν ότι μέχρι το τέλος του Νοέμβρη 2001 θα είχαν προσληφθεί 100 νοσηλεύτριες κι όμως δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη. «Δεν υλοποιείται καν ο νόμος που προβλέπει την άμεση αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται. Οι ελλείψεις είναι τρομακτικές και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

«Οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν
«Οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν "βαποράκια"της ιδιωτικοποίησης, ούτε θα υπογράψουν την καταδίκη τους ξεζουμίζοντας ασθενείς» τονίστηκε στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων
«Η εντατικοποίηση της δουλιάς και τα ράντζα στους διαδρόμους είναι καθημερινός κανόνας. Οι πομπώδεις υποσχέσεις υπουργείου Υγείας και ΠεΣΥ για το θέμα δεν πραγματοποιήθηκαν. Η αθλιότητα συνεχίζεται!», επισήμανε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στα μισθολογικά των εργαζομένων υπογράμμισε ότι οι «αυξήσεις» που ανακοινώθηκαν (2,5%) είναι κοροϊδία, το κουτσουρεμένο επίδομα που με αγώνες κατακτήθηκε δεν προβλέπεται να καταβληθεί άμεσα, ενώ υπάρχει περικοπή των δεδουλευμένων υπερωριών και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες υπερωρίες και οι υπερωρίες του 2002 να είναι πραγματικές και όχι κουτσουρεμένες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου που αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του νοσοκομείου, ακόμα και στο επιστημονικό έργο. «Μόνο μέλημα της διοίκησης είναι η πάση θυσία μείωση των δαπανών, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, η αύξηση των εσόδων από τις τσέπες των ασθενών, η καθιέρωση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων που προβλέπει ο απαράδεκτος νόμος 2889/01», επισήμανε ο Ηλ. Σιώρας.

«Η έννοιά τους είναι να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, να ξεζουμίσουν τον κόσμο», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους και γιατρούς να μην επανδρώσουν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και να παλέψουν για δημόσια δωρεάν Υγεία. «Να έρθουν μετά την εφημερία και να πάρουν τα ράντζα να τα βάλουν στις σουίτες», υπογράμμισε αγανακτισμένος αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας: «Οι σουίτες αυτές γίνονται με το πρόσχημα της Ολυμπιάδας, είναι όμως σίγουρο ότι μετά την Ολυμπιάδα θα τις διαπραγματευτούν με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

«Εχουμε ζητήσει από πέρυσι γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας και δεν έρχονται στο νοσοκομείο, ενώ έχουμε πολλά προβλήματα. Αντί για γιατρό εργασίας απέσπασαν ένα γιατρό από το προσωπικό για δυο ώρες όχι για να προσέχει την υγεία των εργαζομένων, αλλά για να ελέγχει τις αναρρωτικές άδειες. Τους λένε μάλιστα να πάνε στα σπίτια των ασθενών να δουν αν είναι όντως εκεί!», τόνισε ο Η. Σιώρας. Τέλος, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα αντισταθούν στη διάλυση του παιδικού σταθμού του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση στο γραφείο του διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας όπου γινόταν σύσκεψη του μάνατζερ Π. Αλεξόπουλου με υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου. Ο Π. Αλεξόπουλος, επιδεικνύοντας αδιαλλαξία, δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, εκτός απ' τον παιδικό σταθμό.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντίστασή τους. Ηδη το σωματείο των εργαζομένων με απόφασή του καλεί το προσωπικό να μην πηγαίνει στο Ιατρείο Προσωπικού για τον έλεγχο των αναρρωτικών αδειών του.

Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία τους σε νέα Γενική Συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 30.1.2002 στις 11 π.μ. στο δώμα του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ