Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ο,τι ζητήσατε κι άλλα τόσα

Στην έδρα των επικεφαλής του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ΚΟΜΙΤΙ, βρίσκεται από την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, για να τους εκθέσει τον... ετήσιο καθιερωμένο απολογισμό... «έργου» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων και βέβαια να λάβει νέες εντολές για το πώς θα πρέπει να «δράσει» για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα υπερκέρδη στα εφοπλιστικά χρηματοκιβώτια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κυβέρνηση, εκτός από τη... γενναία μείωση της φορολογίας των πλοίων που αποφάσισε - στάθηκε πιο γενναιόδωρη ακόμα και από τη χούντα - ετοιμάζεται για την παροχή και άλλων υπερπρονομίων προς τους εφοπλιστές, το περιεχόμενο των οποίων αναμένεται να καθοριστεί από αυτή τη συνάντηση.

Ο υπουργός στη χτεσινή ομιλία του - με την οποία παρουσίασε γενικά τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης για την ενίσχυση συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου - προς τα μέλη του ΚΟΜΙΤΙ ήταν σαφής: «Οφείλει κανείς - είπε - πρώτον, να αναγνωρίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομική ισχυροποίηση της χώρας και στην ένταξή της στην ΟΝΕ και, δεύτερον, αφού εκτιμήσει τα στοιχεία που συνθέτουν το διεθνές εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών επιχειρήσεων και του ελληνόκτητου και με έμφαση των υπό ελληνική σημαία πλοίων». Μάλιστα, για τυχόν παρερμηνεία της έννοιας «ελληνική ναυτιλία» έσπευσε να διευκρινίσει πως «θα αρκούσε να αναλύσει κανείς τις παραμέτρους του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών για να αντιληφθεί τη διαχρονική αξία της συμβολής των ναυτιλιακών εταιριών στη θετική πορεία αυτή», κάνοντας ξεκάθαρο ότι όπου «ελληνική ναυτιλία» εννοούνται οι εφοπλιστές και μόνο.

Ο Γ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» (δηλαδή την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών) της «ελληνικής ναυτιλίας», αλλά και την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ανέφερε το... όραμα της κυβέρνησής του να μετατρέψει τον Πειραιά σε επίγειο παράδεισο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, σημειώνοντας: «Δημιουργήσαμε σύστημα εθνικής λιμενικής πολιτικής, συγκροτήσαμε Γενική Γραμματεία Λιμένων στο ΥΕΝ. Μετοχοποιήσαμε τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και μετασχηματίσαμε σε Ανώνυμες Εταιρίες τα δέκα (10) μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με στόχο την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονου μάνατζμεντ»! «Στόχος μας - συνέχισε - είναι η χώρα μας εκτός από flag-state να γίνει και port-state, αφού οι περιφερειακές αγορές το επιτρέπουν». «Αλλάζουμε τα πάντα στον Πειραιά, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονη και λειτουργική πόλη, ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερπρονόμια στους εφοπλιστές(2002-06-15 00:00:00.0)
Επιμονή στα αντιναυτεργατικά μέτρα(2001-03-08 00:00:00.0)
"Εθνικός στόχος" τα κέρδη τους!(1999-03-31 00:00:00.0)
"Αλμα" υπερκερδών(1998-03-20 00:00:00.0)
Οι εφοπλιστές υπαγορεύουν μέτρα, αλλά και μεθόδους(1997-10-30 00:00:00.0)
Ο "ΔΙΑΛΟΓΟΣ" ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ(1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ