Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπερπρονόμια στους εφοπλιστές

Η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των πλοίων κατά 70% ενώ ο Ν. Χριστοδουλάκης τάζει κι όσα ισχύουν σε χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ

Την ώρα που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, έστελνε τους βατραχανθρώπους να σακατέψουν με ανελέητο μίσος τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή απαίτησαν σεβασμό στα όσα κατάκτησαν φτύνοντας αίμα μέσα στα σαπιοκάραβα, την ίδια ώρα τα επιτελεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δούλευαν πυρετωδώς για να συντάξουν νέο πακέτο σκανδαλωδών υπερπρονομίων, που θα φουσκώσουν ακόμα πιο πολύ τα δυσθεώρητα υπερκέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Την περασμένη Τρίτη ο μεγαλοεφοπλιστής Επ. Εμπειρίκος, από το Λονδίνο, και συγκεκριμένα στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (ΚΟΜΙΤΙ), μετά τη λήξη των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης -- εκλέχτηκε ξανά πρόεδρος -- εξέφρασε την... ευαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία των πλοίων -- σημειώνουμε ότι μείωσε τη φορολογία των πλοίων κατά 70%, ποσοστό που δεν είχε τολμήσει να «αγγίξει» ούτε η χούντα -- φτάνοντας στα επίπεδα της Βρετανίας και της Ολλανδίας και συνέχισε με νόημα ότι τώρα πια οι εφοπλιστές περιμένουν τα επόμενα μέτρα για την ελληνική σημαία.

Στην Ελλάδα τώρα και την ίδια ώρα που έλεγε αυτά ο Εμπειρίκος, στη Ναυτιλιακή Λέσχη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «βάλει χέρι» στις διαβόητες εταιρίες «οφ-σορ». «Θα προχωρήσουμε, είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης, σε ρυθμίσεις τέτοιες, που θα παρέχουν στις εταιρίες τουλάχιστον όσα παρέχουν εκείνοι που τις φιλοξενούν σήμερα και οι οποίοι δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ»! Οι εταιρίες αυτές, οι οποίες έχουν στηθεί κυρίως από Ελληνες εφοπλιστές, «φιλοξενούνται» από χώρες τριτοκοσμικές όπου επικρατεί πλήρης ασυδοσία...

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες αυτές θεωρούνται «κεφάλαια εξωτερικού» και τις προστατεύει από κάθε είδους έλεγχο ένα σκανδαλώδες νομοθετικό πλέγμα βασιλικών και χουντικών διαταγμάτων, που ούτε οι κυβερνήσεις της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ τόλμησαν να αγγίξουν. Μέσα από αυτές τις εταιρίες, που στην Ελλάδα θεωρούνται παραρτήματα ή πρακτορεία, οι εφοπλιστές όχι μόνο αποφεύγουν -- υψώνοντας το ανάλογο πανί ευκαιρίας -- τη φορολόγηση των πλοίων τους και ό,τι άλλο προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (αριθμό πληρώματος, εισφορές στο ΝΑΤ κλπ.), αλλά, σε περίπτωση ναυαγίου, αυτοχαρακτηρίζονται... διαχειριστές και μένουν μακριά από το χέρι του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ