Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιμονή στα αντιναυτεργατικά μέτρα

Η κυβέρνηση προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της και η ΠΝΟ αδρανεί

Στην κατά μέτωπο επίθεση με τους ναυτεργάτες περνά πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αυξήσει τα υπερκέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοθετικό εξάμβλωμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που αλλάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, για να «απελευθερώσει» την εφοπλιστική ασυδοσία και να «ξηλώσει» τις 20.000 περίπου θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ακτοπλοϊκά πλοία. Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η... επεξεργασία των αντιναυτεργατικών μέτρων στην ποντοπόρο ναυτιλία. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 12 του μήνα οι φορείς και τα πολιτικά κόμματα θα έχουν καταθέσει γραπτώς τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για το νομοσχέδιο που αφορά την ...«απελευθέρωση» των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Αμέσως μετά, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς «σε κυβερνητικό επίπεδο - όπως είπε -αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας»... Σε ό,τι αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις 18 και 19 του μήνα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου ΚΟΜΙΤΙ. Θέμα συζήτησης θα είναι βέβαια η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», που σημαίνει παραπέρα αύξηση των εξωφρενικών προνομίων προς τους εφοπλιστές και συνέχεια του δραστικού αποδεκατισμού των ήδη λιγοστών Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία. Ανάμεσα στα νέα προνόμια που ετοιμάζεται να δωρίσει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές είναι και νέες φοροαπαλλαγές!

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικοί μηχανισμοί εργάζονται στο «φουλ» για την επιβολή των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων και ήδη μια σειρά ναυτεργατικές Ενώσεις βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, για την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ...«πέρα βρέχει». Μετά την αποδοχή του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ακτοπλοΐα από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής της Επιτροπής, χτες, με τη συνάντησή της με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, «εγκαινίασε» τις διαπραγματεύσεις της με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και το διεκδικητικό πλαίσιο που παρουσίασε απείχε «παρασάγγας» από τις ανάγκες των ναυτεργατών, καθώς ήταν «γενικώς και αορίστως»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ