Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
Καταγγέλλουν τα απογευματινά χαράτσια

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου και των συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης

Την απαίτησή τους για δημόσιο σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από εργοδότες και κράτος, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περιστερίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το θεσμό των απογευματινών ιατρείων ως νέο χαράτσι σε βάρος των ασφαλισμένων.

Σε ομόφωνο ψήφισμα - καταγγελία της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου προς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σημειώνεται χαρακτηριστικά για τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία: «Η κυβέρνηση θεωρώντας την Υγεία εμπόρευμα και όχι αγαθό αναγκάζει τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους να πληρώνουν χαράτσι έως και 30.000 δραχμές την επίσκεψη. Μετατρέπει τα νοσοκομεία σε παραμάγαζο ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα λειτουργούν με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία με στόχο την ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου που ήδη έχει στήσει μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας. Θέλει να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση χτυπώντας ευθέως το δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με τις πλάτες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματός τους, οι εργαζόμενοι ερμηνεύουν τις παραπάνω εξελίξεις, ως «κομμάτι της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και των επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ που θέλουν, περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες, να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να μεγαλώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, απαλλάσσοντάς το από υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία». Και καταλήγουν πως «η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει εξ ολοκλήρου να είναι δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου για όλο το λαό».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών στους αγώνες για Δημόσια Δωρεά Περίθαλψη. Τα Δημόσια Νοσοκομεία, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν είναι εμπορικά καταστήματα, όπου κανείς αγοράζει ό,τι κανονίσουν κάποιοι. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης τονίζουν στον υπουργό ότι δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Νοσοκομείων και δηλώνουν ότι οι συνταξιούχοι ανήκουν στη μάζα των εκμεταλλευόμενων και γι' αυτό συμφωνούν στην κοινή δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ