Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύμφωνο σταθερότητας και στην υγεία!

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς διακήρυξε χτες ότι οι πόροι για την υγεία εντάσσονται στη δημοσιονομική πολιτική των μεταενταξιακών υποχρεώσεων της χώρας

Δυο υπουργοί της κυβέρνησης -των Οικονομικών και της Υγείας- επέλεξαν το βήμα του Συνεδρίου του περιοδικού «Εκονόμιστ» για να δώσουν το βασικό στίγμα της άκρως ανθυγιεινής για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» που υποσχέθηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς είπε απερίφραστα ότι η υγεία στη χώρα μας θα ορίζεται πλέον από τις μεταενταξιακές υποχρεώσεις της χώρας μας στην ΟΝΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το βράδυ και στο δίλημμα «δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας» ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε -κατά τη δική του έκφραση- ανεπιφύλακτα: «Δημόσιο με συνεργασία και συγκεκριμένο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα».

Πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του ΠΑΣΟΚ για «ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην εθνική πολιτική υγείας». Ετσι μπορεί να θεωρηθεί και ως εξειδίκευση αυτής της διακήρυξης και το θέμα του συνεδρίου του «Εκονόμιστ»: «Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας. Ανταγωνισμός ή συνεργασία».

Ο Γ. Δρυς

Κεντρική ομιλία με θέμα «τα δημόσια οικονομικά της υγείας - προκλήσεις και προτεραιότητες μετά την ένταξη στην ΟΝΕ» έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.

Η συμμετοχή της χώρας, είπε ο Γ. Δρυς, στην ισχυρή ομάδα των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού ιστού ασφάλειας, στον οποίο -όπως είπε ο υφυπουργός- εντάσσονται: Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των πολιτών, η πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

Ομως όλοι αυτοί οι τομείς έχουν τον παρακάτω κοινό παρονομαστή κατά τον υφυπουργό Οικονομικών: «Το εύρος και η έκταση των διατιθέμενων πόρων για την υγεία εξαρτάται άμεσα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το γενικότερο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής όπως θα ορίζεται πλέον από τις μεταενταξιακές υποχρεώσεις της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στα λόγια υπεραμύνθηκε του δημόσιου τομέα υγείας και κατακεραύνωσε τον -υποτίθεται- εκτός κανόνων λειτουργίας ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ωστόσο όμως η ομιλία του ήταν ο προάγγελος νέων εκχωρήσεων προς τον κερδοσκοπικό τομέα υγείας. Μάλιστα ο υπουργός αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης προσπάθησε να τη συγκαλύψει με ετερόκλητες αθροίσεις. Ετσι, λόγου χάρη, άθροισε τα ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, τα φαρμακεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές για να αποφανθεί ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος «με την παραγωγή και την είσοδο στην αγορά εργασίας αυτών, συγκεκριμένων επαγγελματιών της υγείας».

Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον έλεγχο των επαγγελματιών υγείας, ταυτόχρονα εμφανίζεται απλόχερη στη συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα υγείας, που θα στηριχτεί στις πλάτες των επαγγελματιών υγείας με επονείδιστους μάλιστα εργασιακούς όρους. «Στο δίλημμα, δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας, απαντάμε ανεπιφύλακτα δημόσιο με συνεργασία και συγκεκριμένο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Πρόκειται για μια λεόντεια συμμαχία που θα καταλήξει σε βάρος του δημόσιου τομέα και των λειτουργών της υγείας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει «σωστή αναλογία» -κατά την έκφραση του υπουργού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε τους παρακάτω «βασικούς άξονες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης»:

  • Την ανάπτυξη και οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου επικρατεί πολυκερματισμός.
  • Την περιφερειακή συγκρότηση και διοίκηση του ΕΣΥ και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Το υπουργείο θα περιοριστεί σε επιτελικό και εποπτικό ρόλο.
  • Την ενιαία χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας με βάση τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.
  • Την ανάθεση της διοίκησης των νοσοκομείων σε μάνατζερ.
  • Την εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Το νέο στοιχείο από τα λεχθέντα του υπουργού είναι η περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ, το οποίο έχει ακόμα αδιευκρίνιστο χαρακτήρα.

Τα υπόλοιπα είναι παλιότερες επαναλήψεις ενός κράματος φιλελεύθερης και κεντροαριστερής φιλοσοφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ