Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εγκαίνια χωρίς άδεια λειτουργίας!

Δυο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την «αποκήρυξη» από το βήμα του συνεδρίου του «Εκονόμιστ» -διά στόματος του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου- των αγκυλωμένων για τον ιδιωτικό τομέα υγείας απόψεων του 1983, η επιχειρηματική και κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας έρχεται να δώσει ένα δείγμα γραφής στην πράξη: Το πολυδιαφημισμένο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» του Γ. Αποστολόπουλου που εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Τα εγκαίνια γίνονται την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις ιδιωτικές κλινικές και ετοιμάζει άλλο ΠΔ για τα Διαγνωστικά Κέντρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μέρα πριν τα εγκαίνια, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η άδεια λειτουργίας που απαιτείται να δοθεί από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν έχει ενημερωθεί για στοιχειώδη πράγματα. Π.χ. με τι γιατρούς και λοιπό προσωπικό θα στελεχωθεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο, το είδος των εργασιακών σχέσεων που θα εφαρμόσει, τις σχέσεις και τις συμβάσεις με τα ταμεία, το ύψος των νοσηλίων ή των εισφορών κλπ.

Την ίδια ώρα ο Επιχειρηματικός Ομιλος, για να διαφημίσει τη νέα επιχείρηση στήνει μια χολιγουντιανή φιέστα που ξεκινά από σήμερα με την πραγματοποίηση ημερίδας και ολοκληρώνεται αύριο με τα επίσημα εγκαίνια και την παρέλαση σ' αυτά, γνωστών για το ρόλο τους παραγόντων, όπως ο Μ. Γκορμπατσόφ, ο πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπ. Κουσνέρ , κλπ. Στην ενότητα της ημερίδας (σήμερα Παρασκευή), που έχει τίτλο «Παγκοσμιοποίηση, Ειρήνη και Υγεία», θα μιλήσουν οι εξίσου γνωστοί για τις υπηρεσίες τους στη Νέα Τάξη, Τζ. Μπραδίμας, ο Φ. Ροντρίγκεζ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στα Ηνωμένα Εθνη, ο Β. Τακάς πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε. κλπ.

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα εγκαίνια του «Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου», ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διαπιστώνει πως «για μια ακόμη φορά η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις παροχής υγείας, ανοίγει το δρόμο στους "επιχειρηματίες" της υγείας».

Εκτιμά ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο τομέα, ειδικότερα σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και επείγουσας ιατρικής». Σημειώνει πως το καινούριο ιδιωτικό θεραπευτήριο «μέχρι στιγμής στερείται των αναγκαίων προϋποθέσεων λειτουργίας» και απαιτεί «να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των συναδέλφων που θα εργαστούν σ' αυτό».

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η υγεία είναι και θα πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και η παροχή της αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Οι όποιες οικονομικές διαστάσεις αυτής της παροχής δεν μπορεί να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ