Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Στημένα επεισόδια

Δεν ήταν ένα αθώο ξέσπασμα. Τα επεισόδια που έγιναν προχτές το βράδυ έξω από το θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη την ώρα που μέσα σε αυτό γινόταν συναυλία ροκ, ήταν σχεδιασμένα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στις δέκα παρά δέκα το βράδυ, από κλειστό φορτηγάκι αποβιβάστηκαν στο πάρκινγκ του θεάτρου περίπου 20 άτομα. Φορώντας κουκούλες και κράνη άρχισαν να σπάνε αυτοκίνητα και με βόμβες «μολότοφ» να τους βάζουν φωτιά. Σε ορισμένα από αυτά έλυσαν τα χειρόφρενα και τα οδήγησαν στο δρόμο, προσπαθώντας να στήσουν ένα σκηνικό τρόμου. Ενα άτομο τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό. Πρόκειται για τον 26χρονο ιδιωτικό υπάλληλο Γεώργιο Λιναρδάκη, που έχει εγκαύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια. Εξι αυτοκίνητα και έξι δίκυκλα καταστράφηκαν.

Υπάλληλοι του Δήμου Πετρούπολης που ήταν παρόντες και είδαν το περιστατικό ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Ομως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το χώρο χωρίς αστυνομική συνοδεία. Ετσι οι δράστες συνέχισαν ανενόχλητοι την καταστροφή. Λίγο αργότερα υπάλληλοι του δήμου με τρεις υδροφόρες προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές παρά τις επιθέσεις των δραστών. Στις 10.30 έφτασαν στο χώρο δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ώρα που αποχωρούσαν τα 8.000 άτομα που παρακολουθούσαν τη συναυλία, τα δακρυγόνα είχαν συμπληρώσει το έκρυθμο σκηνικό που είχε στηθεί. Τότε οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία και επιτέθηκαν κατά της καφετερίας «Τέρα Πέτρα», προκαλώντας της ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία των «Race Against The Machine» ήταν ειρηνική και την ώρα της αποχώρησης των θεατών δε σημειώθηκε καμιά ζημιά σε καταστήματα των δρόμων απ' όπου περνούσαν.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι τα 20 άτομα που πιάστηκαν προχτές το βράδυ από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Από αυτά, οι Χρήστος Δουλάμης, 18 χρόνων, μαθητής και Παρασκευάς Τζανής, 19 χρόνων, σπουδαστής, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράβαση του νόμων «περί όπλων και εκρηκτικών», «σύσταση και συμμορία», διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επίσης τις κατηγορίες του εμπρησμού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, αλλά και της παράβασης των νόμων «περί όπλων» και «σύσταση και συμμορία» αντιμετωπίζουν οι Γεώργιος Λυτριβής, 20 χρόνων, σπουδαστής, Αλέξανδρος Καρελάκης, 18 χρόνων, σπουδαστής, Γεώργιος Νικολόπουλος, 23 χρόνων, εφημεριδοπώλης, Αλέξανδρος - Αθανάσιος Λεμονίδης, 23 χρόνων, ιδιωτικός υπάλληλος, Δημήτριος Γεωργόπουλος, 25 χρόνων, ιδ. υπάλληλος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, 23 χρόνων, σπουδάστρια, Αλέξανδρος - Βασίλειος Γερούκης, 19 χρόνων, σπουδαστής, Θεόδωρος Καρκανίδης, 18 χρόνων, μαθητής, Γκόργκα Ραντοσκώφ, 28 χρόνων, εργάτης, Κωνσταντίνος Νικολα?δης, 21 χρόνων, εργάτης, Βασίλειος Καμακάκης, 19 χρόνων, άεργος, Ιωάννης Ράπτης, 20 χρόνων, φοιτητής, Αθανάσιος Τσόντσος, 21 χρόνων, στρατιώτης, Δημήτριος Παπαδημητρίου, 22 χρόνων, άεργος, Φώτιος Πηλίτσης, 23 χρόνων, ιδ. υπάλληλος, Π. Οικ., 15 χρόνων και Βασίλειος Πανούσης, 19 χρόνων, άεργος. Γιά εξύβριση κατηγορείται η 42χρονη γυμνάστρια Στυλιανή Μαυροειδόγγονα.

Για συμμετοχή στα επεισόδια κατηγορούνται και οι Συμεών Σεϊσίδης, 24 χρόνων, άεργος, Θεόδωρος Γρηγορακάκης, 20 χρόνων, άεργος, Νικόλαος Μα?τος, 23 χρόνων, φοιτητής, Ιωάννης Μα?τος, 23 χρόνων, φοιτητής, Ιωάννης Σταθόπουλος, 24 χρόνων άεργος και Ευάγγελος Σταθόπουλος, 22 χρόνων, άεργος. Οι τελευταίοι αναζητούνται από την Αστυνομία.

Μια δυνατή συναυλία

Εντονα πολιτικός στίχος, σχεδόν εκκωφαντικός ήχος σε συνδυασμό με μια δυνατή σκηνική παρουσία. Αυτοί είναι οι Rage against the machine που προχτές έκαναν το κοινό στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη να παραληρεί.

Η μιας περίπου ώρας συναυλία του Αμερικανικού συγκροτήματος δε φάνηκε αρκετή στο νεανικό κοινό που σε όλη τη διάρκειά της δε σταμάτησε να κινείται, ανεπιτήδευτα όπως επιτάσσει ο ήχος των Rage against the machine ένας ήχος που έχει χαρακτηριστεί ως hip hop/thrash.

Από την πρώτη στιγμή που οι προβολείς έπεσαν στη σκηνή, την οποία κοσμούσε μία αμερικανική σημαία γυρισμένη ανάποδα και μία φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα, μέχρι τη στιγμή που το τραγούδι killing in the name of έκλεισε τη συναυλία, το κοινό δεν έπαψε να δονείται. Να σημειωθεί ότι αυτή ακριβώς η κίνησή τους, να επιχειρήσουν να κρεμάσουν μία αναποδογυρισμένη αμερικανική σημαία στους ενισχυτές έγινε η αιτία να λογοκριθεί το συγκρότημα σε εκπομπή στην Αμερικανική τηλεόραση το 1996.

Η συναυλία έμοιαζε με μία καταγγελία των 8.000 περίπου θεατών, ένα ξέσπασμα «οργής ενάντια στη μηχανή». Σε κάθε ξέσπασμα του τραγουδιστή Zak de la Rocha ενάντια στο περιβόητο american dream, ενάντια στις δολοφονίες των μαύρων από την Αστυνομία στις ΗΠΑ, η κραυγή για ελευθερία του τραγουδιού freedom, το κρεσέντο στο τέλειωμα του αντιμιλιταριστικού bullet in your head συνοδευόταν από την κραυγή του κοινού.

Οι Rage against the machine εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1991, παίζοντας αρχικά για φίλους τους. Το 1992 κυκλοφόρησαν κασέτα με 12 τραγούδια ανάμεσα στα οποία τα bullet in your head το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο. Αποτελούνται από τον τραγουδιστή Zak de la Rocha, τον κιθαρίστα Tom Morello, τον μπασίστα Tim Commerford και τον ντράμερ Brad Wild.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ