Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην ίδια "ανθυγιεινή" ρότα

"Εχουμε την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής" είπε ο νέος υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. "Το "κοινωνικό κράτος" είναι το μεγάλο ζητούμενο να φτάσουμε στην ΟΝΕ", είπε ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης

Μια προσπάθεια αναστήλωσης της "ανθυγιεινής" πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας ήταν η ομιλία του απερχόμενου υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,ενώ ο νέος υπουργός Λ. Παπαδήμας είπε ότι έρχεται με την ευθύνη της υλοποίησης της ίδιας πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση που επιχείρησε να εξωραϊσει ο Κ. Γείτονας είναι αυτή που αποκαλύφτηκε ιδιαίτερα μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Γείτονας υποστήριξε - αν και είπε ότι δεν κάνει απολογισμό - ότι έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις στο "σύστημα υγείας" και εννοούσε το νόμο 2519/97 και το Ν. 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο, καθώς και τον αντικοινωνικό νόμο για την Πρόνοια. Οι πυλώνες της πολιτικής - όπως είπε ο Κ. Γείτονας - ήταν ο συντονισμός του υγειονομικού συστήματος, η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η βελτίωση της προνοσοκομειακής φροντίδας, οι παρεμβάσεις για τα ναρκωτικά, το ΕΪΤΖ και τα νοσοκομεία. Με εξαίρεση τον τομέα των ναρκωτικών - όπου υπήρξε η συγκρότηση 32 Κέντρων πρόληψης κατά των ναρκωτικών - οι υπόλοιποι τομείς ή έμειναν στάσιμοι ή οδηγήθηκαν σε χειρότερη κατάσταση. Λόγου χάρη η απόφαση για τις περικοπές των εφημεριών απογύμνωσε τα Κέντρα Υγείας, ενώ ο υπουργός μίλησε για βελτίωση της ΠΦΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κ. Γείτονας έκανε αναφορές στο "υγειονομικό σύστημα" και όχι στο ΕΣΥ, το οποίο ανέφερε μόνο μια φορά στο τέλος της ομιλίας του. Το υγειονομικό σύστημα - κατά τον απερχόμενο υπουργό Υγείας - πρέπει να βρίσκεται "υπό συνεχή μεταρρύθμιση" με βάση τα νέα δεδομένα, για να διατηρήσει - όπως είπε σε άλλο σημείο - το "δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του", αλλά και για να υπάρξει εκσυγχρονισμός.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης - ήταν η τρίτη θητεία του σε αυτή τη θέση - φανερά πικραμένος από την έξοδό του από την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι έγινε έργο που δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα, αλλά το καρπούνται οι πολίτες και αναφέρθηκε κυρίως στις προσπάθειες για τα ναρκωτικά και τη δημιουργία του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης. "Θα σας συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε για να στεριώσετε και να διασφαλίσουμε το "κοινωνικό κράτος" που είναι το μεγάλο ζητούμενο να φτάσουμε στην ΟΝΕ, που είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης" είπε ο Μ. Σκουλάκης, χωρίς βέβαια να αμφισβητήσει τον ίδιο το στόχο της ΟΝΕ.

Εντονη πάντως ήταν η απορία στους διαδρόμους του υπουργείου για την αντικατάσταση του Μ. Σκουλάκη καθώς, χωρίς να υπάρχουν τα εντυπωσιακά πράγματα που υποστήριξε ο ίδιος, έδινε την αίσθηση ότι "κάτι γίνεται ή ότι μπορεί να γίνει". Μάλιστα ο αντικαταστάτης του Ν. Φαρμάκης - γίνεται για τρίτη φορά υφυπουργός Υγείας - απευθυνόμενος στον Μ. Σκουλάκη του ευχήθηκε να ξεπεράσει σύντομα την πικρία και είπε ότι θα ήθελε μελλοντικά να τον αντικαταστήσει ο Μ. Σκουλάκης μέσα στο ίδιο κλίμα που τον διαδέχεται τώρα - δηλαδή τα χειροκροτήματα των εργαζομένων.

Ο Λ. Παπαδήμας θύμισε ότι δούλεψε στην ομάδα - επί Π. Αυγερινού ως υπουργού Υγείας - που μετά το 1981 επεξεργάστηκε τα σχέδια για το θεσμικό νόμο του ΕΣΥ (1397/83). Πρόσθεσε ότι διαδέχεται μια πετυχημένη ηγεσία και ότι θα διευρύνει το έργο της. "Εχουμε, είπε, την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής" και μετά την ενημέρωση θα φτιάξει ένα "χρονοδιάγραμμα αυτής της δράσης".

Τέλος ο Λ. Παπαδήμας ζήτησε τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς τους στόχους, λέγοντας ότι στο υπουργείο Εσωτερικών καταταλαιπώρησε τους υπαλλήλους αλλά τώρα οι ίδιοι τον αποχαιρέτησαν συγκινημένοι.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Αντ. Γρηγορακάκης αποδέχτηκε όπως είπε την πρόσκληση του υπουργού για εργασιακή ταλαιπωρία υπό τον όρο όμως να υπάρχει "έμπνευση και όραμα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ