Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά το αρνητικό κλίμα υπόσχονται... "νέες πρωτοβουλίες"

H επόμενη μέρα του ανασχηματισμού βρίσκει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι επιχειρήθηκαν να λυθούν μέσω της... αναδόμησης. Το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η κίνηση του Κ. Σημίτη, αποτυπώνεται στις αντιδράσεις όλων ανεξαίρετα των εσωκομματικών πτερύγων του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μια πλευρά, εμφανές είναι το "μούδιασμα" που έχει προκληθεί στην "εκσυγχρονιστική" ομάδα, καθώς και η έλλειψη κάθε διάθεσης εκ μέρους των στελεχών της να εκτεθούν δημοσίως σε μια επιχειρηματολογία στήριξης του πρωθυπουργού (εκτός εξαιρέσεων που προκύπτουν, είτε λόγω θέσεως, όπως η περίπτωση Ρέππα, είτε λόγω... σημιτολαγνικού καθήκοντος, όπως η περίπτωση Πρωτόπαππα).

"Τορπίλες"πρωτοκλασάτων

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ομάδες του ΠΑΣΟΚ, είτε εμφανώς, είτε μέσω ανεπίσημων σχολίων - σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη της λεγόμενης "ιστορικής ηγεσίας" - εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις επιλογές Σημίτη. Ενδεικτικές επ' αυτών είναι διάφορες χτεσινές δηλώσεις.

Εξ αυτών αξιοσημείωτη είναι η απάντηση του Α. Τσοχατζόπουλου, όταν ρωτήθηκε για την "τορπίλη" του ανασχηματισμού, που όταν ανακοινώθηκε η διενέργειά του εκείνος βρισκόταν σε ναυτική άσκηση: "Εμείς περιοριστήκαμε σε τορπίλες θαλάσσης, που πέτυχαν το στόχο τους. Τώρα, από εκεί και πέρα, οι όποιες "τορπίλες", σε πολιτικό επίπεδο αφορούν άλλους",δήλωσε με νόημα...

Οσο για τους Β. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδη και Κ. Λαλιώτη,πληροφορίες τους φέρουν έντονα "δυσαρεστημένους" καθώς υποστήριζαν την ανάγκη ενός "ριζικού ανασχηματισμού" και θεωρούν πως ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ενέργεια"κατώτερη των περιστάσεων"...

Οργιο σχολίων

Εντονα αρνητικά ήταν και τα σχόλια διαφόρων εσωκομματικών τάσεων, όπως πιστοποιείται από τοποθετήσεις βουλευτών. Συγκεκριμένα, ο Στ. Παπαθεμελής αποκάλεσε τον ανασχηματισμό "οικογενειακή υπόθεση" των "εκσυγχρονιστών" και τον σχολίασε με τη φράση "ώδινεν όρος και έτεκε μυν", ο Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι είναι "καλύτερα να μην προβεί σε καμία δήλωση", ο Γ. Αδαμόπουλος τον χαρακτήρισε "μια από τα ίδια" κλπ. Ιδιαίτερη είναι, δε, η ένταση που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος η "εκβιαστική" κίνηση του πρωθυπουργού μέσω της υποβολής του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η θέση του Μ. Δασκαλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε "αψυχολόγητη και άνευ λόγου και αιτίας" την παραπάνω κίνηση του πρωθυπουργού ενώ συνέχισε ότι ο Κ. Σημίτης που δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών και συνεχίζει να εκφράζει μόνο το 1/3 του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντικατασταθεί στο επόμενο συνέδριο. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι αν ήταν βουλευτής, θα ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης...

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν οι Γ. Χαραλάμπους, Ν. Σηφουνάκης, Γ. Δασκαλάκης και ενώ ο Γ. Σουλαδάκης δήλωσε αδυναμία να ερμηνεύσει το γιατί ο πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Οσο για τον Γ. Χαραλαμπόπουλο εκτίμησε ως "ανούσιο" τον ανασχηματισμό που "δεν ανταποκρίθηκε" στο μήνυμα των εκλογών, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται "για μια από τα ίδια, για έναν οικογενειακό ανασχηματισμό", που εκφράζει τη "μονομερή" τακτική του πρωθυπουργού υπέρ εκείνων που τον στήριξαν στην κυβέρνηση. Υπάρχει, ωστόσο, μια εξαίρεση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και αυτή είναι ο υπουργοποιηθείς Γ. Ανωμερίτης,όπως είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος για τον συνάδελφό του, που ανήκει στην ίδια "πτέρυγα" με τον ίδιο...

"Βεντάλια μέτρων"...

Από την πλευρά των συνεργατών του πρωθυπουργού, σχολίαζαν τα παραπάνω με τη φράση: "Ε, τότε ας ρίξουν την κυβέρνηση", ενώ αποκαλούσαν "υποκριτές" τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που διέρρεαν χτες στα ΜΜΕ τη δυσφορία τους.

Παράλληλα, επιχειρείτο από μέρους τους να δικαιολογηθεί η αστοχία της κίνησης του πρωθυπουργού, μέσω της ένταξής της σε μια "βεντάλια πρωτοβουλιών", που θα αρχίσει να ανοίγει στο μέλλον... Θέλοντας να δώσουν την αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός ήταν το "πρώτο σε μια πορεία λήψης μέτρων", έλεγαν ότι, κυρίως, ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να οδηγήσει τη Βουλή σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.Αυτό είναι το κυριότερο και όχι οι αλλαγές που έγιναν στα πρόσωπα, υποστήριζε χτες κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος δεν έκρυβε ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να "εκθέσει" τη λεγόμενη"εσωκομματική αντιπολίτευση", αναγκάζοντάς τη να ψηφίσει την κυβέρνηση, ώστε να "γελοιοποιηθούν" όσοι την επομένη επανέλθουν σε άσκηση δημόσιας κριτικής.

"Κινήσεις στο κόμμα", αλλά...

Αντίστοιχες πηγές αναφέρουν ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κ. Σημίτης κερδίζει χρόνο μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου και πάλι κερδίζει χρόνο, μέσω της νέας (έμμεσης πλέον) ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, οι αντίθετες φωνές θα ενταχθούν στις λεγόμενες προσυνεδριακές διαδικασίες και θα είναι ευκολότερα "ενσωματώσιμες", υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά τις "επόμενες κινήσεις" του πρωθυπουργού, συνεργάτες του έλεγαν ότι θα αφορούν το κόμμα, αφού χρειάζεται "ανασύνθεση" και "αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιπαραθέσεων που υπάρχουν". Πάντως, συνέχιζαν να απορρίπτουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ενώ αρνούντο ότι στις σκέψεις του Κ. Σημίτη είναι "ανοίγματα" προς "κεντροαριστερή" ή "κεντροδεξιά" κατεύθυνση, τουλάχιστον, μέχρι τις ευρωεκλογές. Ισως αυτό το χαρτί, όπως και το χαρτί του... επόμενου (και ουσιαστικού) ανασχηματισμού παιχτεί λίγο πριν τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, έλεγαν.

... "έριξε το γάντι"

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράγοντες, που έχουν συχνή επικοινωνία με τον Κ. Σημίτη, ερμήνευαν ως "επιθετική" έως "προκλητική" εκ μέρους του Κ. Σημίτη κίνηση, προς τους αμφισβητίες του, τον ανασχηματισμό με τη μορφή που έλαβε. Το γεγονός ότι επιπλέον "πέταξε το γάντι" στην εσωκομματική αντιπολίτευση με την ψήφο εμπιστοσύνης, υποστήριζαν, πιστοποιεί ότι ο Κ. Σημίτης δε σχεδιάζει"τυχοδιωκτικές" κινήσεις, όπως βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ