Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε νέα φάση οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εισηγηθεί ότι δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας και θα προτείνει την απόρριψη της προσφυγής του γερμανικού δημοσίου

Σε νέα φάση μπαίνει το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουν οι συγγενείς των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου Βοιωτίας να πάρουν τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Φυσικά, όλα αυτά με την προϋπόθεση να γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο η εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου και η κυβέρνηση της χώρας μας να προβεί στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 του Γενάρη, οπότε θα συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο της Βοιωτίας, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος θα εισηγηθεί την απόρριψη της αίτησης του γερμανικού δημοσίου, το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της ετεροδικίας και δε θέλει να συμμορφωθεί με την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από προσφυγή των γερμανικών αρχών, οι οποίες ζητούν να αναιρεθεί απόφαση του Δικαστηρίου Λιβαδειάς που δικαίωνε τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς είχε επιδικάσει συνολικά 9.448.105.000 δραχμές ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση στους συγγενείς των θυμάτων του ναζισμού για τη ζημιά και την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο.

Το γερμανικό δημόσιο υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο (ΑΠ). Τον περασμένο Μάρτη, όταν το θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Τμήμα του ΑΠ, ο αρεοπαγίτης εισηγητής Π. Κακκαλής είχε προτείνει να γίνει αποδεκτή η αίτηση των γερμανικών αρχών, επικαλούμενος το προνόμιο της ετεροδικίας - που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο - και έτσι δεν μπορεί να δικαστεί σε άλλο κράτος. Παράλληλα, η υπόθεση παραπέμφθηκε τότε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 20 του Γενάρη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί ότι δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας και θα ζητήσει την απόρριψη της αίτησης του γερμανικού δημοσίου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναφέρει ότι η διεθνής πρακτική αναγνωρίζει τον κανόνα της σχετικής ετεροδικίας, δηλαδή της ετεροδικίας αλλοδαπού κράτους μόνο για πράξεις κυριαρχικής εξουσίας, όχι όμως και για πράξεις συναλλακτικές. Επίσης, ο Π. Δημόπουλος θα επικαλεστεί το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, το οποίο έχει κρίνει ότι «το δικαίωμα ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για αδικήματα ή πράξεις που αποδοκιμάζονται από το διεθνές δίκαιο, όπως είναι τα εγκλήματα κατά της ειρήνης, τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ