Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στον επαγγελματικό στρατό

Ηκυβέρνηση, μεθοδεύοντας την πλήρη επαγγελματοποίηση του στρατού, προσπαθεί να κρύψει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, πίσω από τις υποσχέσεις για δήθεν μείωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ισχυρίζεται ότι η αύξηση του επαγγελματικού τμήματος του στρατού είναι αναγκαία, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων (γήρανση του πληθυσμού, μείωση του αριθμού των στρατευσίμων), αλλά και της ανάγκης ύπαρξης ενός εξειδικευμένου προσωπικού για τη χρήση των νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων και οπλικών συστημάτων. Τα επιχειρήματα αυτά «εμπλουτίζονται» και με την επίκληση του εξ Ανατολών κινδύνου, με τη γιγάντωση και τον υπερεξοπλισμό του τουρκικού στρατού.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αποσιωπά το ότι και το δημογραφικό πρόβλημα αντανακλά τις συνέπειες της δικής της πολιτικής, αλλά και το γεγονός ότι το μέγεθος και ο προσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων έχει να κάνει κυρίως με το ποια πολιτική υπηρετούν. Και είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός δε θέλει έναν στρατό - εργαλείο του ΝΑΤΟ για τις επεμβάσεις κατά των λαών, δε θέλει έναν στρατό - απειλή για τις λαϊκές ελευθερίες.

Στην ουσία, όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά προσχήματα, τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προωθήσει την πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις και τα δεδομένα από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Μια από τις απαιτήσεις αυτές είναι ακριβώς η δημιουργία επαγγελματικών στρατών απ' όλα τα κράτη - μέλη, αφού έτσι ικανοποιούνται οι νέοι στρατηγικοί σχεδιασμοί της «Συμμαχίας», με την ανάπτυξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης, τον πλήρη κεντρικό έλεγχο των οπλικών συστημάτων, τη δημιουργία «στεγανοποιημένων» τμημάτων των εθνικών στρατών υπό τον έλεγχο και την επιχειρησιακή διοίκηση των ΝΑΤΟικών επιτελείων.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, αυτή που αφορά στη χρησιμοποίηση του στρατού για την αντιμετώπιση των «εσωτερικών εχθρών» του συστήματος, των εργαζομένων, των λαών. Η συγκρότηση του στρατού σε επαγγελματική βάση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σώμα «πραιτοριανών», που θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των αφεντικών τους, να κινηθούν κατά του λαού, όταν απειληθούν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Ηδη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προσλάβει δεκαπέντε χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες, ενώ μελετά και την αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού δόγματος για να εξυπηρετηθούν καλύτερα, αφ' ενός, τα σχέδια για τις νέες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αφ' ετέρου, για να αξιοποιηθεί ο στρατός των μισθοφόρων για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού» εχθρού.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά, τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και σε μεγαλύτερους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ