Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτυχημένο «λίφτινγκ»

Δε χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη φαντασία και αναλυτική ικανότητα για να αντιληφθεί κάποιος ότι η χτεσινή εξαγγελία του Κ. Καραμανλή, για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, είναι μια εντυπωσιοθηρική κίνηση με ολοφάνερα ψηφοθηρικούς στόχους. Ταυτόχρονα είναι εξόχως αποκαλυπτική για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους τρόπους που επιχειρεί να τα συγκαλύψει μπροστά στις επικείμενες εκλογές.

* * *

Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα καλύτερο στους ψηφοφόρους, κυρίως στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από αυτά που έχουν «πάθει» από την κυβέρνηση Σημίτη. Γι' αυτό θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το «μικρότερο κακό» ώστε να εισπράξει, όπως υπολογίζει, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Με τη χτεσινή του κίνηση ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να πετύχει, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους: Πρώτον, να συγκαλύψει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανυπαρξία άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα δεν προτίθεται ούτε προεκλογικά να αντιπαρατεθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά διακήρυξε χτες ο Κ. Καραμανλής, «ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συναίνεση»!

* * *

Δ εύτερον, η ηγεσία της ΝΔ, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία τύχη εκλογικά με αυτή την «αντιπολιτευτική» τακτική και την πολιτική που εφαρμόζει, επιχειρεί να εμφανίσει τις εσωκομματικές πρωτοβουλίες της ως γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες, που δήθεν αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού. Το κόλπο είναι παλιό και έχει εφαρμοστεί και από τον Κ. Σημίτη το 1996. Ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να εμφανίσει την εξασφαλισμένη «πανηγυρική» αποδοχή του από το κομματικό σώμα του συνεδρίου ως... αποδοχή του από την κοινωνία! Πρόκειται για μια κακότεχνη απόπειρα πολιτικού «λίφτινγκ» και «ανανέωσης» του γηρασμένου και αποκρουστικού προσώπου της ηγεσίας της ΝΔ, εξαιτίας της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Τρίτον, η προβολή των προτάσεων και θέσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας στη μετα-ΟΝΕ εποχή, που θα γίνει στην προσυνεδριακή διαδικασία, αποτελεί στην πραγματικότητα τη συμβολή της ηγεσίας της ΝΔ στην καλλιέργεια κλίματος πολιτικής, και στο μέτρο του δυνατού, κοινωνικής συναίνεσης στα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που χαρακτηρίζουν τη μετα-ΟΝΕ εποχή. Είναι έμπρακτη απόδειξη της ταξικής στοχοπροσήλωσής της, την οποία βέβαια θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει από τα μεγάλα αφεντικά.

Με συνέδρια ή άλλα προεκλογικά πυροτεχνήματα η ηγεσία της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τη βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση των εργαζομένων ότι η πολιτική της, ταυτόσημη με αυτή της κυβέρνησης Σημίτη, βλάπτει σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα. Και η μόνη λύση είναι να καταδικαστεί και ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ