Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Της Σοφίας Καλαντίδου, προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης
Υπονομεύουν και το ωράριο

-Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου γνωρίσαμε μια πρωτοφανή καταπάτηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Εκτιμάτε πως το γεγονός ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για παραπέρα αρνητικές εξελίξεις;

- Το ζήτημα της καταπάτησης του ωραρίου δεν αφορά μόνο εμάς τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι γενικότερο πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους εργοδότες. Στο διάστημα των γιορτών γνωρίσαμε την καταπάτηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με πολλούς και διάφορους τρόπους, συνοδευόμενη και καλυπτόμενη από μία σειρά αποφάσεων του Νομάρχη Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι παίζεται βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων και αυτό πρέπει να ανησυχήσει τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων που επίσης πλήττονται από τον αθέμιτο και απάνθρωπο ανταγωνισμό των μεγάλων στο χώρο του εμπορίου.

-Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για κατάργηση της kυριακάτικης αργίας στις λεγόμενες τουριστικές ζώνες του νομού;

- Πιστεύουμε πως ναι. Η πολιτεία με νόμο που θέσπισε το '97 έδινε το περιθώριο στις Νομαρχίες να ορίζουν το ωράριο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των εργοδοτών, των εργαζομένων και των Εργατικών Κέντρων. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε αυτό το μέτρο κατά πώς ήθελε. Μάλιστα, πολλές φορές ανακοίνωνε αποφάσεις που ήταν αντίθετες με αυτές του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ετσι μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έδωσε χαριστική άδεια για λειτουργία μέχρι τη 1 το βράδυ και την Κυριακή, σε ένα μεγάλο πολυεθνικό κατάστημα cd και δίσκων, το «VIRGIN», με το επιχείρημα πως επειδή πουλάει πνευματικό προϊόν δεν τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Και αυτό παράλληλα με την απόφαση λειτουργίας και την Κυριακή των εμπορικών καταστημάτων και τροφίμων σε τουριστικές περιοχές του νομού.

Για μας είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο νομάρχης εξυπηρετεί την πολιτική προώθησης των ελαστικών μορφών εργασίας, με τους χαμηλούς μισθούς, της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων και της παραπέρα εξαθλίωσης και εξάρτησης των εργαζομένων. Αφού με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θεσμοθετεί, βολεύει μόνο τις μεγάλες εταιρίες, το μεγάλο εμπορικό και πολυεθνικό κεφάλαιο, καταστρατηγώντας ακόμη και τους ίδιους τους νόμους.

-Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων πώς θ' αντιδράσει μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται;

- Καταρχήν απαιτούμε να σταματήσει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Θεωρούμε ότι στις τουριστικές περιοχές μπορούν να είναι ανοιχτά τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα, αυτά που πωλούν τουριστικά είδη και αναμνηστικά. Επίσης, να ισχύσει ο νόμος που ισχύει σε όλη τη χώρα και προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8μμ. Προειδοποιούμε το νομάρχη Θεσσαλονίκης πως πολύ σύντομα, μέσα στο Γενάρη, θα βρει τους εμποροϋπαλλήλους να επιβάλουν το δίκιο τους, έξω από τα καταστήματα που παρανομούν.

Την επόμενη βδομάδα ξεκινάμε συναντήσεις με μικρομεσαίους, και Εργατικό Κέντρο, προκειμένου από κοινού να προχωρήσουμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Πρώτα στα καταστήματα που λειτουργούν κατά παράβαση του νόμου την Κυριακή και σε αυτά που βρίσκονται εντός της πόλης και καταπατούν το ωράριο λειτουργίας.


Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείωση και όχι επέκταση του ωραρίου (2004-04-09 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για περιφρούρηση του ωραρίου (2003-01-14 00:00:00.0)
Καταπατούν την κυριακάτικη αργία (2000-11-25 00:00:00.0)
Αποκρούστηκε η αυθαιρεσία! (2000-04-25 00:00:00.0)
Μια παράλληλη πρόκληση (2000-04-23 00:00:00.0)
Ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ! (2000-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ