Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Μεθοδεύονται νομικά και ηθικά απαράδεκτοι ισχυρισμοί
  • Αύριο συζητείται η υπόθεση στο ΑΕΔ
  • Δεν μπορούν να εκδικαστούν οι αγωγές στην Ελλάδα θα υποστηρίξει ο εισηγητής
  • Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων να παραβρεθούν στο δικαστήριο

Το προεδρείο της συνέντευξης
Το προεδρείο της συνέντευξης
Γύρω από τη δικαστική υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων παίχτηκε έντονο παρασκήνιο και εφευρέθηκαν διάφορα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφύγει το γερμανικό Δημόσιο να καταβάλει τις οφειλές στα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Η βαρύτατη αυτή καταγγελία εκπορεύεται από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Γ.Α. Μαγκάκη, ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν και υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Θυμάτων ΓερμανικήΣ Κατοχής και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, με αφορμή την αυριανή ιστορική δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης μίλησε για «αληθινά αποκρουστικούς χειρισμούς που είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτοι».

Ο Γ.Α. Μαγκάκης αναφέρθηκε στα «τεχνάσματα» που εφευρέθηκαν, για να ανατραπεί η ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωνε τα θύματα του Διστόμου. Οπως επισήμανε ο Γ. Α. Μαγκάκης, αντί να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που υποχρέωνε τη Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, επιστρατεύτηκαν τα τεχνάσματα, για να μετακυληθεί και πάλι το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο προώθησε άλλη περίπτωση ολοκαυτώματος στο Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας. Ετσι, με τις μεθοδεύσεις του Στ. Ματθία οι γερμανικές αποζημιώσεις κατέληξαν στο ΑΕΔ. Μάλιστα, στην αυριανή συζήτηση στο ΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της υπόθεσης Αθ. Ράντος θα ταχτεί υπέρ των γερμανικών θέσεων και για το επίμαχο θέμα της «ετεροδικίας», θα πει ότι δεν μπορούν να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές στην Ελλάδα.

Πάντως, ο Γ.Α. Μαγκάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για μια σειρά ενέργειες όπως:

  • Δεν είχε δικαίωμα να προεδρεύσει ούτε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Α` Τμήματος, λόγω κωλύματος. Και αυτό γιατί δεν μπορεί ένας δικαστής να κρίνει το ίδιο θέμα για δεύτερη φορά, μετέχοντας σε άλλη σύνθεση του δικαστηρίου.
  • Παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), με το σκεπτικό ότι έχουμε «σύγκρουση διιστάμενων απόψεων» (μεταξύ Α` Τμήματος και Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και πως «δημιουργείται ασάφεια δικαίου». Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γ. Α. Μαγκάκης, παραπέμπεται μια απόφαση στο ΑΕΔ, όταν υπάρχει διαφορετική γνώμη μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) και όχι μεταξύ του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου και της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου.

Η αλήθεια, όμως, είναι, κατέληξε ο Γ. Α. Μαγκάκης ότι υπάρχει παρασκήνιο, για να μη σηκώσουν το ηθικό βάρος, τόσο η ελληνική, όσο και η γερμανική κυβέρνηση από τη σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η Πολιτεία, για να αποφύγει τις ευθύνες της μετακυλίει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Επικριτικός κατά του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία ήταν και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Ε. Μαχαίρας, ο οποίος τον κατηγόρησε για πολλαπλά δικαστικά πραξικοπήματα και παρελκυστική τακτική. Συγκεκριμένα, ο Ε. Μαχαίρας κατηγόρησε τον Στ. Ματθία ότι:

  • Σε αίτηση των συνηγόρων των θυμάτων του Διστόμου και των συγγενών τους για ανάκληση της απόφασης του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο Στ. Ματθίας είχε προσδιορίσει τη συζήτηση μετά από ένα χρόνο!
  • Γίνεται δεύτερο αίτημα (αίτηση προτίμησης) της υπόθεσης και πάλι η συζήτηση προσδιορίστηκε για μετά από ένα χρόνο!
  • Τελικά, υποβάλλεται τρίτο αίτημα (αίτηση προτίμησης και αίτηση εξαίρεσης του Στ. Ματθία), οπότε και προσδιορίστηκε η συζήτηση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Μ. Γλέζος αναφερόμενος στην αυριανή δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τις γερμανικές επανορθώσεις, μίλησε για μια ιστορική δίκη και η συνολική διευθέτηση του θέματος θα γραφεί στην ιστορία, όχι μόνο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της χώρας μας είτε δικαιώσει κατά τερατώδη τρόπο τα ανοσιουργήματα των ναζί είτε αποδώσει ιστορική δικαιοσύνη στα αμέτρητα θύματα.

Στη συνέντευξη παραβρίσκονταν και Γερμανοί εκπρόσωποι της «Ομάδας Εργασίας Διστόμου» του Αμβούργου. Ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκεν είπε ότι η «Ομάδα Διστόμου» θα συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης και στο πλευρό των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ σχολιάζοντας την άρνηση των γερμανικών αρχών να καταβάλει τις αποζημιώσεις, είπε ότι αυτό «αποτελεί ύβρι στα θύματα».

Επίσης, μίλησαν οι Β. Κούρκουλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, Λ. Παπαχρήστου, δήμαρχος Διστόμου, ο αντιστασιακός Π. Ανταίος, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης.

Ο Κ. Βουλγαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων είπε ότι αποτελεί σοβαρό πολιτικό, ηθικό και οικονομικό πρόβλημα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με νομικές συνδιαλλαγές το έχει αναγάγει μόνο σε δικαστική υπόθεση, όταν οι αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλλει η Γερμανία ανέρχονται σε μερικές δεκάδες τρισ. δραχμές. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, συνέχισε, και η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, έχουμε προσπάθεια για συνδιαλλαγές στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών καλεί τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, να παραβρεθούν αύριο στις 6.00 το απόγευμα στον Αρειο Πάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ