Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Η Εθνική Αντίσταση συνεχίζει τον αγώνα

Με την εκλογή νέας Διοίκησης, Γενικού και Διοικητικού Συμβουλίου, την Κυριακή το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του 9ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ενώ εγκρίθηκαν ο απολογισμός της απερχόμενης Διοίκησης και ψηφίσματα διαμαρτυρίας και καταγγελίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της υποτέλειας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την άρνηση να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις και την απαράδεκτη στάση των ελληνικών κυβερνήσεωνστον τομέα αυτό. Ψήφισμα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό για δική του πατρίδα και αποχώρηση των Ισραηλινών εγκληματιών από τα Κατεχόμενα. Ψήφισμα για την πυρηνική τρομοκρατία των ΗΠΑ και καταδίκης της παραπομπής Μιλόσεβιτς στη Χάγη από τους ιμπεριαλιστές. Τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα - απαίτηση για την ηθική και υλική αποκατάσταση των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και υλοποίηση των ιδανικών και των οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης, που ήταν και το κεντρικό σύνθημα του 9ου Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι αντιστασιακοί από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με όλα τα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και τα προβλήματα των αντιστασιακών. Καταγγέλθηκε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του αρνούνται πεισματικά και να δεχτούν αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ. Δε θέλουν να λύσουν τα προβλήματα των αντιστασιακών, ενώ επιχειρείται η διαστρέβλωση και υπονόμευση των ιδανικών και οραμάτων της Εθνικής μας Αντίστασης.


Τόσο στην έκθεση δράσης του Γενικού Συμβουλίου προς το 9ο Συνέδριο, που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, όσο και στην απόφαση του Συνεδρίου, οι αντιστασιακοί αναφέρθηκαν στα μεγάλα διεθνή και εσωτερικά προβλήματα και τα ιδιαίτερα προβλήματα των αντιστασιακών.

Καταγγέλθηκε η τρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ που, αξιοποιώντας το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη, έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε χώρες και λαούς που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική τους, ενώ στηρίζουν τη βάρβαρη και εγκληματική επιχείρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος του μαρτυρικού λαού της Παλαιστίνης και της παλαιστινιακής Αρχής.

Από την άποψη αυτή, η παρουσία στο συνέδριο ξένων αντιπροσωπειών από βετεράνους αγωνιστές αντιστασιακούς, αντιφασίστες, φιλειρηνιστές και το αντιπολεμικό κίνημα, από τις Ρωσία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Κύπρο (τη FIR εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της Ν. Τερζόγλου) έδωσε την ευκαιρία στους χαιρετισμούς να εκφραστεί η απόφαση για συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής δράσης σε βαλκανικό και ευρύτερο επίπεδο χωρών. (Οι αντιπροσωπείες, συνοδευόμενες από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή το πρωί επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν στεφάνι).

Οι αντιπρόσωποι καταδίκασαν, επίσης, την επικίνδυνη στάση υποτέλειας της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και στήριξη των επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατά των λαών και στα Βαλκάνια. Εντονη ήταν και η καταδίκη της επιχείρησης για κατάργηση και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας στο όνομα της «τρομοκρατίας» κλπ. Η κυβέρνηση, τονίστηκε, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση καταργώντας βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και αφαιρώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους. Το ίδιο πλήττονται και οι μικρομεσαίοι αγρότες, από την ΚΑΠ. «Γι' αυτό οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, παλεύουν μαζί με το λαό για τα δικαιώματά τους, για να μην ανατραπεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, για δημόσια καθολική ασφάλιση και περίθαλψη, για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία κλπ».

Το Συνέδριο κατάγγειλε, ακόμα, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, αφού, σε κάθε αίτημά τους, απαντά στους αντιστασιακούς πως, όλα τα προβλήματά τους έχουν αντιμετωπιστεί (!) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που υπάρχει... Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να πράξει ό,τι πρέπει για τη διεκδίκηση των χρεών της Γερμανίας προς τη χώρα και τους αγωνιστές, για την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων.

Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν: Ο Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης, οι: Μ. Γλέζος και Ε. Μαχαίρας, Θ. Κατριβάνος, υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, και εκπρόσωποι όλων των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών οργανώσεων.

Μιλώντας την Κυριακή το πρωί ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προς το Συνέδριο, δεν εξέφρασε απλώς τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα και τους στόχους της ΠΕΑΕΑ και των αγωνιστών της Αντίστασης, αλλά τόνισε το συνεχή αγώνα του ΚΚΕ μαζί με τους αντιστασιακούς και το αντιστασιακό κίνημα για την υλοποίηση των στόχων της Οργάνωσης. Της ΠΕΑΕΑ, που είναι πολιτική οργάνωση με στόχους πολιτικούς και ιδεολογικούς, που αφορούν τη διάδοση της ιστορίας και την ανάδειξη των ιδανικών και οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά και κοινωνικούς για την απόδοση των δικαιωμάτων των Αντιστασιακών.

Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους η Γαρυφαλλιά Γαζέλη από το ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς τόνιζε πως: «Η Αντίσταση έχει όνομα: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, και συγκεκριμένο περιεχόμενο: Την απελευθέρωση και τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και το σοσιαλισμό». Γι' αυτά τα ιδανικά -είπε- αγωνίζεται η ΚΝΕ, σήμερα, και πασχίζει όλη η νεολαία να μπολιαστεί με τα μεγάλα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ