Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με όπλα δημαγωγία και γκάλοπ

«Σκληραίνει» η δικομματική διαμάχη για την εξουσία και μαζί δυναμώνει η δημαγωγία της ηγεσίας της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφτεί η αποκρουστική αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της. Ταυτόχρονα η Ρηγίλλης εκμεταλλεύεται, όπως είναι αναμενόμενο, τα ευνοϊκά γι' αυτήν γκάλοπ, προκειμένου να ενισχύσει την εντύπωση ότι η πορεία της στην εξουσία είναι «μη αντιστρέψιμη».

Συνεχίζοντας την εντυπωσιοθηρική και ψηφοθηρική τακτική των «αιφνιδιαστικών» - συνοδεία καναλιών - επισκέψεων στα νοσοκομεία, ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χτες το 2ο και 3ο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, στο Σχιστό. Εμφανής στόχος να πουλήσει, εκ του ασφαλούς, «κοινωνική ευαισθησία», ως αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του που δεν επιτρέπει βέβαια τέτοιες «ευαισθησίες». Στις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε, άλλη μια φορά, «εικόνες ντροπής» και «τεράστιες ελλείψεις», πάλι έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους, ενώ βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία». «Παρέλειψε» βέβαια με ποια πολιτική και μέτρα θα αλλάξει τα πράγματα η κυβέρνησή «του».

Αυτά που δεν τολμά να πει δημόσια ο Κ. Καραμανλής, τα λέει ο «αθυρόστομος» Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να καλλιεργήσει το έδαφος για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά του γνωστού ιδεολογήματος περί «καμένης γης». «Η κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της ερείπια», είπε (στον «Αντένα») ο επίτιμος και πρόσθεσε: «Γι' αυτό η ΝΔ οφείλει να δίνει τώρα τη μάχη, να προειδοποιεί για την πολιτική την οποία θα εφαρμόσει και η οποία κατ' ανάγκη θα είναι μια πολιτική η οποία δε θα είναι πάντοτε ευχάριστη, γιατί έχουμε να διορθώσουμε πολλά κακά».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει τη θριαμβολογία για τα γκάλοπ. Η τακτική συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής ανάλυσης στη Ρηγίλλης, όπου ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γνωστή θέση του πως «θα πατάξει τα φαινόμενα αλαζονείας». Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της ΝΔ έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 8,4 μονάδες του ΠΑΣΟΚ (36% έναντι 27,6% του ΠΑΣΟΚ), και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,2%, ενώ ΔΗΚΚΙ και ΚΕΠ συγκεντρώνουν 2,4% και 4,3% αντίστοιχα. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται κατά περίπου 20 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 50,8% των ψηφοφόρων, έναντι 30,6% του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 3,2 μονάδων στον Κ. Καραμανλή έναντι του Κ. Σημίτη στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης έκανε χτες προσπάθεια να εξουδετερώσει πολιτικά ενδεχόμενη κάθοδο του πρώην βουλευτή Ν. Κάκαλου ως υποψήφιου νομάρχη Πιερίας με το ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι δε θα επιτρέψει στον Κ. Σημίτη να «λεηλατήσει» αυτή τη φορά την κεντροδεξιά. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον κατεβάσει η ΝΔ υποψήφιο νομάρχη, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτές για τον κ. Κάκαλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ