Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Ντενκτάς

Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η τουρκική πλευρά στην έως τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει κανένα σημάδι βελτίωσης των προσεγγίσεών του, όπως διαφαίνεται και από τα όσα διαμείβονται στις συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς.

Σε κάποιες θέσεις, μάλιστα, αναφέρουν οι πληροφορίες, αντί να σημειώνεται πρόοδος, παρατηρείται οπισθοδρόμηση.

Και ενώ τίποτα το καινούριο δεν έχει προκύψει, ο κατοχικός ηγέτης ούτε σε συγκεκριμένες κινήσεις προβαίνει, οι οποίες να οδηγούν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Εξάλλου, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να προκαλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη με την απαράδεκτη στάση του, ώστε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αντιδράσει ανάλογα, γεγονός που η τουρκική πλευρά επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί διεθνώς, για να επιρρίψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να εισέλθει σε αυτού του είδους το παιχνίδι, το οποίο ο κατοχικός ηγέτης επιχειρεί να μεθοδεύσει.

Προετοιμασίες για ενδεχόμενη αποτυχία

Εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης της ελληνοκυπριακής πλευράς, τα οποία θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο την κατάλληλη στιγμή, σε περίπτωση που οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ναυαγήσουν τον Ιούνη, βρίσκονται ήδη υπό σκέψη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

Σχολιάζοντας τις απειλές που εκτόξευσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Επενδυτής», ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι επιβεβαιώνεται η αμετακίνητη στάση της τουρκικής πλευράς για συμφωνία λύσης που να προνοεί την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών. Η δική μας πλευρά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρεί κάτι τέτοιο απαράδεκτο, το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα προόδου στις διεξαγόμενες συνομιλίες.

Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί, πρόσθεσε, ότι δεν ανεχόμαστε τις απειλές και ότι η πολιτική αυτή σε διεθνές επίπεδο αποδεικνύεται αντιπαραγωγική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ