Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Εν ψυχρώ ξεπούλημα των εργατικών αιτημάτων

Χαρακτηριστικά οργισμένης διπλής απάντησης, τόσο για τις προωθούμενες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, όσο και για την αισχρή συμφωνία που υπέγραψαν χτες με τον ΣΕΒ οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, καταδικάζοντας σε πολύχρονη φτώχεια την εργατική τάξη, αποκτά πλέον η πανεργατική πανελλαδική απεργία, μεθαύριο Πέμπτη 18 Απρίλη.

Σε συμφωνία μείωσης του εργατικού εισοδήματος, αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ταυτόχρονα των καπιταλιστικών κερδών, κατέληξε η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΣΕ). Η νέα Σύμβαση που θα είναι διετής προβλέπει «αυξήσεις» στο επίπεδο του πληθωρισμού και με αυτήν ουσιαστικά δηλώνεται πως πλέον η ΓΣΕΕ λειτουργεί μόνο ως υποχείριο των βιομηχάνων. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να συμφωνήσει και στην απαίτηση των βιομηχάνων για αύξηση της ιδιόρρυθμης υπερεργασίας από 3 στις 5 ώρες με παράλληλη μείωση του κόστους!

Για το 2002 η αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα και μισθούς θα είναι της τάξης του 4,3% η οποία θα δοθεί σε δυο δόσεις. Ετσι, από 1/1/2002 η πραγματική αύξηση θα είναι στο 2,5% και από 1/7/2002, 1,8%. Στους μισθούς που έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2001 θα υπολογίζεται το διορθωτικό ποσό του 1,1% εξαιτίας της απόκλισης του πληθωρισμού τον περασμένο χρόνο. Η ρύθμιση όμως αυτή προβλεπόταν από την προηγούμενη σύμβαση εργασίας που όμως εκ των πραγμάτων δεν καλύπτει τις μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα, από τις υψηλές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Επιπλέον η λεγόμενη αύξηση του 2,5% για το πρώτο εξάμηνο βρίσκεται πολύ κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμό των πρώτων μηνών του έτους που διαμορφώνεται πάνω από 3,5%.

Για το 2003 η αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,9% χωρίς όμως να προβλέπεται ρήτρα για τον πληθωρισμό η οποία μπαίνει μόνο για το τρέχον έτος (1%).

Από τη διαπραγμάτευση αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος καταγγέλλοντας την προκλητικότητα του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μέχρι να γίνει γνωστή η κατάληψη των γραφείων του από μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ, επέμενε σε αύξηση μόλις 4,1%, για να συμφωνηθεί στο τέλος το 4,3%.

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των μεγαλοεργοδοτών δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους αφού, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιβάλλουν την καθήλωση και τη μείωση των μισθών και ημερομισθίων. Το ίδιο όμως «ικανοποιημένος» δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος που προκλητικότατα δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας της χώρας».

Ο Οδ. Κυριακόπουλος, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν προκύπτουν αυξήσεις από τη νέα ΣΣΕ. Μάλιστα όσον αφορά το χρόνο εργασίας, χωρίς να κρύψει λόγια, υπογράμμισε ότι μέσα από το λεγόμενο «39ωρο», «αυτό που ζητάει κυρίως η εργοδοσία είναι η ευελιξία του χρόνου». Το πραγματικό στίγμα της συμφωνίας - κοροϊδία έδωσε και ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων και ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Φώλιας, ο οποίος μίλησε με ικανοποίηση γι' αυτά που απέσπασαν οι εργοδότες και πως ο κοινωνικός διάλογος είναι κατάκτηση σημαντική, όπως η ΟΝΕ και το ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Μότσος υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αυξήσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ειδική συμφωνία επιτεύχθηκε και για την προώθηση του εθελοντισμού ενόψει της Ολυμπιάδας θέτοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους στην υπηρεσία των πολυεθνικών που θα θησαυρίσουν με την τέλεση των αγώνων.

Στο χώρο έξω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου γινόταν η συνάντηση, εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ