Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Απρίλη του 2002

Σε πολύ επικίνδυνη φάση μπαίνει η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το αίτημα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (και των συγγενών τους) για αποζημιώσεις για τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Αυτή τη στιγμή, όλοι αυτοί που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας δίνουν μόνοι τους τον αγώνα για τη δικαίωσή τους, ενώ η κυβέρνηση δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία προς εξεύρεση λύσης σ' αυτό το μεγάλο θέμα.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), μετά από αίτημα των δικηγόρων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, αναβλήθηκε η συζήτηση για τις 17 Απρίλη 2002.

Στο μεταξύ, στον Αρειο Πάγο παραβρέθηκαν χτες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας (και συγγενείς τους), καθώς και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως από τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Πριν ανεβούν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατέθεσαν και στεφάνι σε μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του Αρείου Πάγου.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι νομικοί εκπρόσωποι των θυμάτων της γερμανικής κατοχής που προέρχονται από την επαρχία ζήτησαν την αναβολή της δίκης, γιατί η εισήγηση τούς δόθηκε στα όρια της προθεσμίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να τη μελετήσουν.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης έθεσε και ένα άλλο νομικό ζήτημα, αν μπορούν οι αρεοπαγίτες (Λινός και Τόλιας) να συμμετάσχουν στη σύνθεση του ΑΕΔ, καθώς είχαν πάρει μέρος και στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που, με την ιστορική απόφασή της (11/2000), δικαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Τελικά, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 17 Απρίλη 2002.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Π. Χριστόφορου (η οποία, τελικά, δε διαβάστηκε) ανατρέπει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου(11/2000), που δικαίωνε τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Ετσι, παρ' όλες τις επιφυλάξεις του, ο εισηγητής δικαστής δέχεται την άποψη ότι υπάρχει ετεροδικία (κρατική ασυλία) του γερμανικού δημοσίου. Αυτό σημαίνει πως οι 65.000 περίπου αγωγές που κατέθεσαν Ελληνες πολίτες δε θα εκδικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά από τη Δικαιοσύνη της Γερμανίας.

Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή από το ΑΕΔ, μπαίνει ταφόπετρα στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και είναι μια εξέλιξη, που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Ποιοι Ελληνες πολίτες θα μπορούσαν να αντέξουν τις δυσβάστακτες οικονομικές δαπάνες για ένα δικαστικό αγώνα στη Γερμανία;

Πολύ περισσότερο, που υπάρχουν ακόμη και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, όπως το Πρωτοδικείο της Καρλσρούης, που δέχονται ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να εκδικάζουν τέτοιες αγωγές και ότι τα μόνα αρμόδια δικαστήρια είναι τα ελληνικά!

Να υπενθυμίσουμε ότι το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, με μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους αντιστασιακούς και στους δικαιούχους και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «δικαστικό πραξικόπημα», παρέκαμψε την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και παρέπεμψε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία του Στ. Ματθία, με μεταγενέστερη απόφασή του, αναίρεσε εφετειακή απόφαση, η οποία δικαίωνε δικηγόρο, επιδικάζοντάς του 61 εκατ. δραχμές για ηθική βλάβη και αποζημίωση των περιουσιακών του στοιχείων. Ετσι, με πρόσχημα δήθεν διχογνωμία (μεταξύ Α` Τμήματος και Ολομέλειας του Αρείου Πάγου), ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός προσπάθησε να βάλει στο «ψυγείο» την απόφαση του Αρείου Πάγου (11/2000).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ