Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μόνη λύση ο ενιαίος, δημόσιος φορέας

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη θυσία του στρατηγικής σημασίας τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας και τις ολέθριες συνέπειες για την απασχόληση και την ασφάλεια, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του σημείωσε τα εξής:

«Η απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων προς τις δημόσιες κυρίως ναυπηγικές επιχειρήσεις, η άρνηση της διαγραφής των χρεών, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενοι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, καθώς και η σχεδόν δωρεάν παράδοσή τους, ξανά σε ιδιώτες, αποτελούν τα μέσα της πολιτικής της ΕΕ που με τη συνενοχή των κυβερνήσεων των χωρών μας οδήγησε στη συρρίκνωση αυτού του στρατηγικής σημασίας τομέα.

Η ήδη άσχημη κατάσταση επιδεινώθηκε με την πολιτική ντάμπινγκ κυρίως της Ν. Κορέας.

Το χτύπημα, που ξεκίνησε με την 7η οδηγία, ήταν ολέθριο για την εξαιρετικά ανεπτυγμένη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. οι συνθήκες εργασίας, ασφάλειας και υγιεινής στον τομέα επιδεινώθηκαν. Πρόσφατα, θρηνήσαμε το θάνατο άλλων πέντε εργαζομένων, θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας στο ναυπηγικό τομέα.

Σήμερα, υποκριτικά, προτείνεται να δοθούν οι προηγούμενα απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις στις ιδιωτικές πλέον ναυπηγικές επιχειρήσεις, ως το μοναδικό μέσο σωτηρίας τους. Για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτεται η προσήλωση της ΕΕ στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στα πλαίσια των σημερινών προσανατολισμών, οι ενισχύσεις που προτείνονται θα αντιμετωπίσουν μόνο προσωρινά το πρόβλημα.

Κατά την άποψη του ΚΚΕ, η μόνη βιώσιμη λύση είναι, η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και την απασχόληση και την οικονομία να εξυπηρετήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ