Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ
Αμερικανική πρεσβεία: Και... οικοπεδοφάγοι!!!
  • Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει επί τριάντα τρία χρόνια το χώρο στάθμευσης της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα
  • Παραχώρηση του χώρου για την επέκτασή της και για... αδιευκρίνιστες δραστηριότητες απαιτεί η πρεσβεία

Το ελληνικό δημόσιο, για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών, πληρώνει το ενοίκιο του οικοπέδου που χρησιμοποιεί για χώρο στάθμευσης η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία επιπλέον απαιτεί - πέρα από κάθε νομιμότητα και έναντι πινακίου φακής - να «αγοράσει» το χώρο (σ.σ.: στην ουσία απαιτεί να της παραχωρηθεί) ώστε να προχωρήσει σε επέκταση των εγκαταστάσεών της! Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν τις ελληνικές υπηρεσίες να εκτιμούν ότι η επέκταση της αμερικανικής πρεσβείας σχετίζεται και με τη μεταφορά στις εγκαταστάσεις της διαφόρων «δραστηριοτήτων» που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!

Ας σημειωθεί ότι πριν από 10 μέρες πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη εντός της αμερικανικής πρεσβείας, όπου οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι (συμπεριλαμβανομένου του Μίλερ) έθεσαν επιτακτικά στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου (ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) την απαίτηση να περάσει στα χέρια τους ο χώρος. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «άκρως απόρρητη» και αποφασίστηκε να επαναληφθεί, καθώς αφ' ενός η στάση των Αμερικανών ήταν τόσο προκλητική ώστε προκλήθηκε ένταση, αφ' ετέρου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα από νομικής πλευράς, που δεν επιτρέπει αυτή η «αγοραπωλησία» να γίνει - τουλάχιστον - νομότυπα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανεξαρτήτως πάντως της κατάληξης της υπόθεσης, το σίγουρο είναι ότι το ήδη υφιστάμενο καθεστώς που επικρατεί για δεκαετίες αποτελεί ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που αποκαλύπτει από μια ακόμα πλευρά τον «αποικιοκρατικό» χαρακτήρα που διαπερνά τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας.

Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι αυτή η απίστευτη ιστορία, η οποία ξεκινά από τα χρόνια της χούντας, δεν περιγράφει απλά και μόνο την τεράστια οικονομική ζημιά του δημοσίου, αλλά πολύ περισσότερο αποκαλύπτει το ραγιαδισμό και την υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στον ισχυρό «σύμμαχο».

Τους πληρώνουμε κι από πάνω!

Συγκεκριμένα, από το 1968, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα χρησιμοποιεί ως χώρο στάθμευσης ένα οικόπεδο με εμβαδόν περίπου 12.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από τις κτιριακές της εγκαταστάσεις επί των οδών Δορυλαίου και Σπαρτιατών. Ο χώρος αυτός είναι το μεγαλύτερο τμήμα οικοπέδου 15 στρεμμάτων το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Στα χρόνια της χούντας οι Αμερικανοί κατέλαβαν με το «έτσι θέλω» το χώρο και το ΜΤΠΥ το μόνο που κατάφερε ήταν να νοικιάσει το οικόπεδο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο έκτοτε «πληρώνει» το πάρκινγκ της αμερικανικής πρεσβείας. Ετσι, λοιπόν, σήμερα το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει 70.000 δραχμές το μήνα (!) στο ΜΤΠΥ για ένα οικόπεδο που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ της αμερικανικής πρεσβείας!

Το μέγεθος του σκανδάλου γίνεται πιο ορατό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τρέχουσα αγοραία τιμή για την ενοικίαση του χώρου φτάνει τα 20.000.000 δραχμές το μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της συγκεκριμένης περιοχής, η αξία του οικοπέδου ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ σύμφωνα με την αποτίμηση ορκωτών λογιστών αγγίζει τα 10 δισ.!

Στα παλιά τους τα παπούτσια ο Αρειος Πάγος!

Η προσπάθεια του ΜΤΠΥ να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι στιγμής δεν έχει καρποφορήσει, έστω κι αν πέτυχε την έκδοση απόφασης (176/83) από τον Αρειο Πάγο για επιστροφή του οικοπέδου, που ουδέποτε εκτελέστηκε. Στη συνέχεια των δικαστικών αγώνων, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε και κατέβαλε αποζημίωση στο ΜΤΠΥ ύψους 150 εκατομμυρίων, ενώ σήμερα εκκρεμεί μια ακόμη απόφαση για 200 ακόμη εκατομμύρια δραχμές που το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποδώσει στο ΜΤΠΥ.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν τη χρήση του τεράστιου χώρου επί 33 χρόνια, πιέζουν - τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι - για ρυθμίσεις που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν το οικόπεδο «μια και καλή» και φυσικά σε τιμή «συμβολική». Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων εκείνο που μεθοδεύεται είναι, με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που σχεδιάζεται, να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και κατ' επέκταση και η αντικειμενική αξία του οικοπέδου. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυξάνεται και κατά ένα επιπλέον στρέμμα το τμήμα που χρησιμοποιεί η αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, λοιπόν, με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο, από τα 15 στρέμματα του οικοπέδου του ΜΤΠΥ, τα 13 θα χρησιμοποιούνται για το αμερικανικό «πάρκινγκ».


Δ. ΜΗΛΑΚΑΣ -- Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ