Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Μονόδρομοι και ωραιοποιήσεις

Δεν ενισχύουμε τις ΜΜΕ, επειδή έτσι θα ευνουχίζαμε το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, λέει η κυβέρνηση

Πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, με λόγια και αριθμούς, επιχείρησε να κάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης απαντώντας στις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ. Αν και παραδέχτηκε ότι μόνο το 1999 έκλεισαν επίσημα τουλάχιστον 59.300 επιχειρήσεις, πρόβαλε την άποψη ότι άνοιξαν περισσότερες. Παράλληλα, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο την εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική του άκρατου ανταγωνισμού στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά τη στήριξη των ΜΜΕ επιχειρήσεων, παρέπεμψε στις φορολογικές αλλαγές, που θα γίνουν και στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Μονόδρομος η «ζούγκλα»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης πρόβαλε τη γνωστή λογική του «μονόδρομου» προς την ελεύθερη αγορά, σημειώνοντας ότι εκεί πρέπει να ενταχτεί και η κυβερνητική πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ανταγωνισμός υπάρχει, είναι αμείλικτος και πολλές φορές είναι και βάρβαρος, αλλά μέσα σε αυτή τη διεθνή πραγματικότητα οφείλουμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μια πραγματικότητα. Το να περιγράφουμε μια άλλη πραγματικότητα η οποία θα μας άρεσε να υπάρχει αλλά δεν υπάρχει είναι μια ουτοπία, γι' αυτό ακριβώς η πολιτική μας κινείται μέσα σε ένα πραγματικό πλαίσιο, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε φυσικά». Παράλληλα, παρερμηνεύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ υποστήριξε πως «διατυπώνω ρητά την αντίθεσή μου με τη νοοτροπία του κρατικού προστατευτισμού, γιατί είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη. Ο προστατευτισμός είναι μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη για χρόνια στην ελληνική κοινωνία και δε συνάδει με τη διεθνή επιχειρηματική ροή. Ουσιαστικά, αποτελεί ευνουχισμό στο επιχειρηματικό πνεύμα. Αντίθετα, πρέπει με τις ενέργειές μας να απελευθερώσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα, το οποίο διαθέτει ο Ελληνας. Το κράτος πρέπει να συνεργάζεται, πρέπει να ρυθμίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Πρέπει να εξασφαλίζει θετικές συνθήκες όπως είναι η ειρήνη, η ασφάλεια, η αξιοπιστία του κράτους μας».

Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αποκαλύπτει πλήρως τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς και την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που όπως λέει ο υφυπουργός πρέπει να μην... ευνουχίζει το επιχειρηματικό πνεύμα. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ο συστηματικός ευνουχισμός του συνόλου των κοινωνικών ομάδων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου τελικά να ενισχύεται η περιβόητη επιχειρηματική δράση, μια πολιτική, δηλαδή, πλήρους υποταγής στα συμφέροντα και τα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό.

«Απροσάρμοστοι» οι μικρομεσαίοι!

Οσον αφορά την κρίση που υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Αλέξανδρος Καλαφάτης έκανε λόγο μεν για τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν παρέλειψε όμως να κατηγορήσει τους «μικρομεσαίους», λέγοντας ότι στην ελληνική αγορά «έχουμε μια ιδιαίτερη εσωστρέφεια. Εχουμε τεχνολογική και ηλεκτρονική υστέρηση. Υπάρχει κακό επίπεδο οργάνωσης. Υπάρχει έλλειψη συνεργασίας με μεγάλες εταιρίες. Αυτό είναι ένα δομικό στοιχείο, ένα μειονέκτημα πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει έλλειψη πείρας και αυτό οφείλεται στην ιστορική εξέλιξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει προσαρμοστικότητα όσο θα έπρεπε να υπάρχει στα νέα δεδομένα, αλλά υπάρχει και επιφυλακτικότητα απέναντι στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, δεν υπάρχει παιδεία για συνέργεια και συνενώσεις, αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει». Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να καθηλωθούμε απ' αυτούς που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις»!

Είναι φανερό ότι ο υφυπουργός σκόπιμα αποσιωπά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και του τρόπου που αυτή αναπτύχθηκε όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ανάπτυξη που, επειδή έτσι εξυπηρετούσε την άρχουσα τάξη, στηρίχτηκε στον κατακερματισμό της παραγωγής, δημιουργώντας ένα πολύ πλατύ και δυναμικό κοινωνικό στρώμα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Ολους αυτούς που σήμερα εξωθούνται στο περιθώριο, επειδή έτσι απαιτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σ' αυτή τη φάση.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως φιλική προς τις μικρές επιχειρήσεις την κυβερνητική πολιτική, ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για δράσεις συνολικού ύψους 510 δισεκατομμυρίων δραχμών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «εκπονείται νέος φορολογικός νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί το 2003 -τα μέτρα αυτά είναι η πρώτη του φάση- κι επίσης ότι εκπονούμε και το νόμο που προβλέπει κίνητρα για τις συνενώσεις». Παράλληλα, έκανε λόγο για «θεσμικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απλοποίηση διαδικασιών, πάταξη γραφειοκρατίας, πληροφόρηση σε όλες τις επιχειρήσεις». Ξεχνώντας τις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρακτικές που έχουν οδηγήσει το ΕΟΜΜΕΧ σε μαρασμό, ο Αλ. Καλαφάτης το επικαλέστηκε μιλώντας για «τριάντα δύο κέντρα νέων επιχειρηματιών με τη συμμετοχή του ΕΟΜΜΕΧ, των επιμελητηρίων, της τοπικής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο εν λόγω οργανισμός είναι «ξεπερασμένος από τις εξελίξεις».

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να εξάρει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εξελίξεις στις ΜΜΕ επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πως «το ΕΥΡΩ είναι μια μεγάλη υπόθεση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εχουμε ισχυρό νόμισμα, έχουμε νομισματική σταθερότητα, έχουμε προφύλαξη από οικονομικές κρίσεις και αυτό δεν οφείλεται μόνο ότι είμαστε στη ζώνη του ευρώ, οφείλεται και στην ισχύ της δικής μας οικονομίας. Εχουμε την απόκτηση τεχνογνωσίας από συνεργασίες με πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις. Εχουμε την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινή αντιμετώπιση της κρίσης των ΜΜΕ». Μόνο που ο υφυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει στο Κοινοβούλιο ότι, όταν η ΕΕ μιλά για ΜΜΕ, σε καμιά περίπτωση δεν εννοεί τις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 10 άτομα, αλλά επιχειρήσεις με 30-40 εργαζόμενους και πάνω...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ