Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κι άλλη ... απελευθέρωση!

Αντί να δουν τα προβλήματα των ΕΒΕ, καταγγέλλουν το...«ημιελεύθερο» καθεστώς της αγοράς και επικαλούνται τον Μπιλ Γκέιτς που από μικρός έγινε ...μεγιστάνας

Ακόμα μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, ζήτησε στην παρέμβασή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σαλαγκούδης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κινούμενος εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις στη χώρας μας, το πρόβλημα των μικρομεσαίων συνίσταται στο ότι «υπάρχουν παρεμβάσεις στην οικονομία. Εκεί οι μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τους πολιτικούς και να φτιάχνουν τους κανόνες ενδεχομένως με τις παρεμβάσεις που κάνουν στην αγορά κατά το δικό τους συμφέρον. Αυτή η ημιελεύθερη αγορά είναι η αγορά εκείνη που οδηγεί τελικά στη διαφθορά».

Παράλληλα, ανέδειξε τη γνωστή αυταπάτη περί των δυνατοτήτων που παρέχει η ελεύθερη αγορά, υποστηρίζοντας ότι «δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία και στους μικρούς και στους καινούριους να αναπτυχθούν. Αν θα δούμε τις εκατό μεγαλύτερες εταιρίες της Αμερικής, θα δούμε εκεί μέσα, και στην πρώτη εικοσάδα ακόμα, ότι είναι εταιρίες που δεν έχουν ούτε δέκα χρόνια ζωής. Ο Μπιλ Γκέιτς, παραδείγματος χάρη, ήταν ένας υπάλληλος, ο οποίος σήμερα έχει κάνει τον κολοσσό της Microsoft». Στο σημείο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, που ρώτησε «πόσοι μικροί έγιναν Μπιλ Γκέιτς», χωρίς, βεβαίως, να πάρει απάντηση.

Παράλληλα, ο Γεώργιος Σαλαγκούδης, αμφισβήτησε τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης περί άνθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για να πάρεις ένα μαγαζί στο κέντρο ή ακόμα και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης πλήρωνες «αέρα». Σήμερα, άμα κάνεις μία βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα δεις ένα σωρό ενοικιαστήρια. Πηγαίνεις να πάρεις τώρα ένα μαγαζί και δεν πληρώνεις ούτε «αέρα», ούτε τίποτα, αφού δεν μπορούν να βρουν ενοικιαστές. Εχουν κλείσει, δηλαδή, τα μαγαζιά. Και όχι μόνο τα μαγαζιά -τα καταστήματα πωλήσεων- αλλά και οι βιοτεχνικοί χώροι. Αμα θα πάτε και γυρίσετε στη Θεσσαλονίκη θα δείτε "ενοικιάζεται βιοτεχνικός χώρος", εκεί που κάποτε για να έβρισκες κάτι τέτοιο πλήρωνες εκατομμύρια "αέρα", για να μπορέσεις να το πάρεις. Είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση αριθμών για το πόσες καινούριες επιχειρήσεις γίνονται και πόσες κλείνουν. Οπωσδήποτε αυτές που κλείνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ περισσότερες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ